НОВИНИ


Как държавата забрави цирка по време на COVID-19?

7 2924 10.03.2021
Как държавата забрави цирка по време на COVID-19?
БГНЕС

Държавата или пренебрегна цирковото изкуство, или напълно го забрави. И в двата случая резултатът е един и същ. И малкото циркове у нас не работят. Много от програмите за подпомагане не са съобразени с тяхното естество на работа, а освен всичко те не попаднаха и в плановете на управляващите за отхлабаване на мерките, с които от 1 март заработиха заведенията.


“Министерството на културата създаде програма за пътуващите циркове и се подпомогна дейността. Но средствата са за нашата бъдеща работа, която ние нямаше как да реализираме, затова не можем и да използваме парите. Много от програмите, по които можем да кандидатстваме, не са съобразени с естеството на работа на цирка. Човешкият фактор е по-засегнат. Професионалните циркови артисти са много малко, много от тях са започнали друга работа и завръщането им на манежа ще е трудно и психически, и физически“, посочи пред Българското национално радио Десислава Иванова от Българска младежка циркова асоциация. 


Пътуващите циркове в България до началото на миналата година са били 11. Два не са отворили врати през 2020 година. Останалите девет са имали половин игрален сезон с много ограничения. 


Здравното министерство към днешна дата уверява, че цирковете ще заработят от следващата седмица, заедно с останалите сценични изкуства. В средата на март трябва да бъде издадена нова заповед от подопечното на проф. Костадин Ангелов заповед, която би трябвало да уреди този въпрос. Дали това ще се случи обаче, предвид подготвяното затягане на противоепидемичните мерки и набиращата все по-голяма скорост трета вълна на COVID-19? 


“При разговора ни с тях се установи, че в цял свят цирковете работят при същите условия, както театрите, кината и другите сценични изкуства. Единствено в България (от недоглеждане или стечение на обстоятелствата) цирковете просто бяха забравени”, заяви още Иванова. 


По думите й предвид актуалната ситуация в страната всеки цирк сам ще прецени по какъв начин да работи и дали да започне изобщо дейност.


“Тази заповед ни е необходима, за да започнем някаква организация. Зависими сме от решенията на общините, например. Официално нямаме разрешение да развиваме нашата дейност. Няма как и общините да ни разрешат гостуване в съответните градове”, обясни още Иванова. 


Тя подчерта, че циркът не е бизнес и търговия, “ние сме хора, за които това е призвание и начин на живот“. 


“Цените на общинските наеми за място за ползване са много високи. Няма разлика между това дали продаваш зеленчуци, или представяш цирково изкуство... Циркът в столицата няма как да съществува“. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама