НОВИНИ


Янев прави преврат във финанансово министерство, иска главата на Дянков

34 5549 17.03.2010
Янев прави преврат във финанансово министерство, иска главата на Дянков

Ако до няколко седмици премиерът не освободи Дянков поради некомпетентност, от РЗС ще се обърнат към всички ощетени от неговите мерки за подкрепа и ще бъдат принудени да окупират безсрочно министерството на финансите, категоричен е Яне Янев.


РЗС се обяви против всички 28 мерки на правителството, тъй като те създават опасност за социалния мир по подобие на Гърция. На специален брифинг в парламента Яне Янев настоя Бойко Борисов незабавно да освободи финансовия министър, защото е показал пълна неадекватност по време на кризата.

"Ако до няколко седмици премиерът не освободи Дянков поради некомпетентност, от РЗС ще се обърнат към всички ощетени от неговите мерки за подкрепа и ще бъдат принудени да окупират безсрочно министерството на финансите, докато Симеон Дянков не освободи поста си. Държавата е във финансово свлачище, тя е качена на шейна и се носи към финансов колапс“, заяви Янев. Той призова правителството незабавно да предприеме действия по събирането на 1,5 млрд. лв от Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол заради характера на сключените договори в различни дружества. От РЗС настояват спешно в пленарна зала да влязат и поправките в закона "Кушлев“, за да може на законово основание, чрез тях, комисията да прибере около 1 млр. евро от незаконно придобито имущество, което може да стане за около 7-8 месеца. Ако не се стигне до консенсус за прекратяване на дейността на 41 НС, свикване на ВНС и изработване на нова Конституция, това държавно устройство може да докара страната до финансов банкрут.

Ако до 2-3 седмици Борисов не смени Дянков, не се сформира екип за борба с кризата, единственото, което ни остава, е насилствената смяна на финансовия министър под обществен натиск, каза Янев, а другият вариант е просто Бойко Борисов да извади оставката от джоба си. Председателят на РЗС повтори, че ще спазят обещанието си и ще подкрепят искането си за импийчмънт на президента Първанов, но отново направиха уговорката, че до 10 дни очакват да има споразумения между президента и премиера.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама