НОВИНИ


Брюксел отрича еврофондове да са използвани за “златното дъно” на Лукашенко

6 3357 11.03.2021
Брюксел отрича еврофондове да са използвани за “златното дъно” на Лукашенко
БГНЕС

Яростна реакция последва от европейските агенции след твърдения, че еврофондове са потекли към Беларус, за да финансират луксозните имоти на Александър Лукашенко. Институциите в Брюксел категорично отрекоха обвиненията, направени в документалния филм "Лукашенко. Златното дъно".


Самият филм за живота на беларуския президент се появи преди няколко дни в опозиционния сайт Некста. В разследването се проследяват личните разходи на Лукашенко и вилите, луксозните коли и подаръците, които според твърденията се използват от държавника. Създателите му твърдят, че Лукашенко притежава 18 резиденции, огромен автопарк, четири самолета и хеликоптер.


Филмът “Лукашенко. Златното дъно” е гледан над милион души само в рамките на 12 ч. от своето публикуване. 


ФрогНюз припомня още, че това се случва на фона на нестихващите срещу режима на Лукашенко протести. Бунтовете избухнаха след като той спечели изборите с 80% преднина. Смята се, че резултатите са били манипулирани. 


“Всякакви предположения в медиите, че европейската помощ е отишла за изграждане на резиденции, използвани от режима на Лукашенко, са напълно безпочвени”, посочва говорител на Европейската комисия в официално изявление, изпратено до Euronews. 


ФрогНюз припомня, че скандален филм излезе преди време и за дворец в курортното селище Геленджик., свързан с руския държавник Путин. Той стана факт след разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на опозиционера Алексей Навални.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама