НОВИНИ


Навални: Не знаех, че може да се организира концентрационен лагер на 100 км от Москва

27 3506 15.03.2021
Навални: Не знаех, че може да се организира концентрационен лагер на 100 км от Москва

Руският опозиционер Алексей Навални разказа за живота си в поправителната колония N2 в град Покров, Владимирска област. Той бе преместен там в началото на март, където се предполага, че ще излежи присъдата си. Колонията е една от четирите в Русия, в които всеки осъден се моли да не попада. На руски го наричат ”колония с общ режим”, но извън Русия това се казва трудов лагер.


Ето и какво разказа Навални:

 

"Три неща не спират да ме изумяват. Звездното небе над нас, категоричният императив вътре в нас и удивителното усещане, когато прокараш длан по прясно обръснатата си глава.

 

Трябва да призная - руската затворническа система успя да ме изненада. Нямах представа, че е възможно да се организира истински концентрационен лагер на 100 км от Москва.

 

Все още не съм станал свидетел на никакво насилие или дори намек за него. Съдейки по напрегнатата и превита стойка на осъдените, които се страхуват да обърнат глава, лесно мога да повярвам на всички истории тук, в ИК-2 "Покров". Тук неотдавна хора са пребивани почти до смърт с дървени чукове. Сега методите малко са се променили и, ако трябва да съм честен, не си спомням място, на което хората да говорят така учтиво и в известен смисъл любезно.

 

Така наричам новия си дом - нашият приятелски концентрационен лагер. Режим, ежедневие. Изпълнение на безкрайни правила. Псувните и употребата на жаргон са забранени и това се следи стриктно. Може ли да си представите затвор, в който не може да се псува? Ужасно нещо...

 

Видеокамерите са навсякъде. Всички се гледат и при най-малкото нарушение се сигнализира. Мисля, че някой горе е чел Оруел и си е казал "Да, това е страхотно. Нека да го направим!" - образование чрез дехуманизация. Но ако подхождате с хумор към всичко, може да живеете. Така че се справям добре...


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама