НОВИНИ


Най-накрая София пуска е-система за кандидатстване в 1 клас

1 3141 16.03.2021
Най-накрая София пуска е-система за кандидатстване в 1 клас
БГНЕС

След дълги години чакане и в София най-накрая ще заработи електронна система за кандидатстване в 1 клас по подобие на тази за детските градини. Родителите ще могат да я изпитат от 29 март.


"Критериите за прием в първи клас остават непроменени. Говорим само за дигитализация на услугата, с която родителите ще могат бързо, лесно и удобно да кандидатсват", заяви зам.-кметът по образование на София Тодор Чобанов.

 

По думите му целият процес ще е електронен - от подаване на заявлението до записването. Служебно ще се проверяват и всички удостоверения и обстоятелства по кандидатстването. Родителите вече няма да подават на хартия редица удостоверения. Тези, които не могат да кандидатстват дигитално, ще могат да подадат документи директно във всички 168 училища в столицата, които ще предложат места за 12 хиляди първолаци тази есен. В момента текат и обучения на служители във въпросните училища, към които родителите ще могат да задават въпросите си за е-кандидатстването.

 

Името на новата система е "Информационна система за обслужване на детските заведения, подготвителни групи и първи клас в училищата", т.е. тя ще надгради съществуващата в момента система за електронно кандидатстване в детските ясли и градини. Старата система ще бъде спряна следващите няколко дни, а новата ще заработи от 29 март, като дотогава ще се работи с родители за изчистване на несъвършенствата.

 

Зам.-кметът Чобанов посочи и индикативните срокове за кампанията за 1 клас за учебната 2021/22 г., които преди това трябва да бъдат утвърдени от кмета. До 19 април ще бъдат обявени свободните места в 168-те учебни заведения в столицата, предлагащи прием в първи клас. От 19 април до 28 май кандидатите ще могат да се регистрират, на 28 май приключва актуализацията на профилите, а резултатите от първото класиране следва да се обявяват на 4 юни. След това започват следващите класирания, които ще продължат до първия учебен ден, за да може всяко дете да намери своето място.

 

"Местата са повече от децата", увери Чобанов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама