НОВИНИ


Шефът на „Пирогов” настоява за двуседмични строги мерки

13 3271 17.03.2021
Шефът на „Пирогов” настоява за двуседмични строги мерки
Проф. Асен Балтов стопкадър, Нова телевизия

Директорът на спешната болница „Пирогов” проф. Асен Балтов смята, че е необходимо да се въведат строги мерки срещу коронавируса на национално ниво за срок от две седмици. Пикът щял да бъде около 10 април.


„Поне за 2 седмици трябва да се затворят детски градини и училища, както и ресторантите. Трябват ни тези две седмици, за да преодолеем този сериозен пик, който ни очаква. Тъжното ще е ако няма места в болниците, не в ресторантите”, заяви той в ефира на Нова телевизия.

 

„В „Пирогов” ситуацията е както навсякъде. 400 са леглата при нас, но се запълват бързо. Към днешна дата имаме 390 души, настанени в болницата, от които 10 деца. 40 пациенти са интубирани, на апаратна вентилация. Поемаме всички, които идват, прави им се диагностика и ако няма легла с кислород, а състоянието им го изисква - ги пренасочваме към друга болница със Спешна помощ. Всеки ден се изписват между 25 и 35 души. Човек не може да остане без болнична помощ, навсякъде сме осигурили кислород. Има болници, които все още имат свободни легла”, добави проф. Балтов.  

 

„От 46 постъпили в болницата, само двама не са с британския вариант на коронавируса. Възрастта пада, това което направихме е да увеличим детските легла. В момента децата, настанени в "Пирогов" са 10 и всичките са с пневмония и на антибиотично лечение. Мисля, че британският вариант протича по-тежко и е по-заразен. Рискът при него е по-голям и няма как да седим в една стая 15 минути и да не се заразим“, категоричен бе проф. Балтов.

 

По думите му увеличава се и броят на родилки с коронавирус.

 

„Директорът на „Майчин дом“ проф. Костов също заяви вчера, че са подготвени“, добави шефът на „Пирогов“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама