НОВИНИ


По концесиите ще ги познаете. Свързан със ”Суджукгейт” взе плаж ”Каварна” за 15 г.

11 6278 17.03.2021
По концесиите ще ги познаете. Свързан със ”Суджукгейт” взе плаж ”Каварна” за 15 г.

Кой печели концесиите на българските плажове за години напред е въпрос, който все по-често се превръща в реторичен. Отговорът е съвсем простичък - наши хора. И това е напълно доказуемо, особено като се има предвид съвсем прясното решение на Министерския съвет да отдаде на 15-годишна концесия плаж ”Каварна”. Ивицата е отдадена на фирма “Роял Бей” ЕООД, свързана с Валентин Николов, добре познат като Цуци.


Същият Цуци никак не е случаен, бил е съветник на небезизвестният добрички депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който се прочу с аферата “Суджукгейт”. 


Свързан е и със скандала със застрояванията по един от най-красивите плажове по родното Черноморие - “Болата”. Николов беше основният инициатор на плановете за затваряне на достъпа до популярния плаж Болата край село Българево, които породиха големи протести сред местните.


С него са свързани и скандалните планове на общината да построи висящ паркинг върху плажа, представяйки го за укрепване на склона.


Такива “укрепителни съоръжения” имаше и през миналата година, когато се разгоря скандала с “подпорната стена” край Алепу.


Цуци става концесионер на плаж “Каварна” за срок от 15 г., като размерът на първото годишно концесионно възнаграждение е 42 602,92 лв. без ДДС.


.

“Концесионерът се задължава за целия срок на договора да предоставя 1 бр. чадър на цена в р до 10 лева с ДДС и 1 бр. шезлонг на цена до 10 лева е ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.


Инвестициите, свързани с обезопасяване и подобряване на достъпа до акваторията на морския плаж за срока на концесията са в размер на 53 072 лв. с ДДС”, се казва още в решението на кабинета. 


Името на Валентин Николов се свързва и с още скандали по родното Черноморие през годините. Съвсем проста справка на публикациите през последните години показва, че през 2018 г. свързана с него фирма лее бетон за изграждането на хотел на метри от плажа в Каварна, въпреки забраните за строителство.

 

Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама