НОВИНИ


Политолози за затварянето: Целта е по-ниска избирателна активност, угодна на ГЕРБ и ДПС

6 6370 18.03.2021
Политолози за затварянето: Целта е по-ниска избирателна активност, угодна на ГЕРБ и ДПС
БГНЕС

Със затварянето се цели по-ниска избирателна активност, което работи за ГЕРБ и ДПС. Това смятат политолози и социолози. Според тях целта най-вероятно ще бъде изпълнена.


"Очевидно целият напън е хората да се уплашат или да бъдат затруднени да отидат да гласуват", коментира пред "Дневник" политологът Евгений Дайнов.

 

И според политолога Първан Симеонов, и според социолога Юрий Асланов затварянето ще доведе до по-ниска избирателна активност.

 

"Затварянето и тревожният тон на първо време увеличават обществената тревога. По-уплашени хора значи по-ниска избирателна активност, а по-ниска активност значи по-добри изгледи за ГЕРБ. Коронавирусът е в синхрон с инстинктите на властта. Силен коронавирус значи слаба активност. Слаб коронавирус значи ГЕРБ да казва: "Прегорихме го", казва Симеонов.

 

Според Дайнов ниската активност работи за контролираните гласове, които са за ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

 

И тримата смятат, че не е сигурно дали мерките ще бъдат разхлабени три дни преди изборите, както бе анонсирано днес.

 

"Може да почне някакво разхлабване, но да видим кога. Държавата е в перфектна буря. Няма ваксини, но и пък са забранени. Има коронавирус. Има избори, които по всичко личи, че нищо няма да развържат, а ще завържат допълнително. Единственото, което спасява управляващите, е, че няма монопол над протестния вот. Но и при ужасно ниска активност стават всякакви турбуленции", смята Първан Симеонов.

 

"За отварянето три дни преди изборите аз не им вярвам - могат да удължат. Те ще измислят всякакви поводи да не убеждават хората да отидат да гласуват. Не мисля, че ще им се получи особено", казва Евгений Дайнов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама