НОВИНИ


При акция ”Тайфун” са задържани руски шпиони у нас, медиите в Русия пишат за нея

26 5862 19.03.2021
При акция ”Тайфун” са задържани руски шпиони у нас, медиите в Русия пишат за нея

Акция срещу руски шпиони е проведена в четвъртък у нас. Тя е под кодово име ”Тайфун”. Според неофициални източници е била подавана информация в полза на Русия.


Обискирани са няколко адреса в София и Пловдив. Там били блокирани пътища за залавяне на един от заподозрените. Днес се очаква да бъдат дадени повече подробности.

 

Няколко души са арестувани в България за шпионаж в полза на Русия, съобщават руски агенции, позовавайки се на български медии. Те са задържани в хода на спецоперация на Държавната агенция за национална сигурност, пише ТАСС, за която новината е водеща.

 

Като цитира БНТ, агенцията отбелязва, че информацията не е потвърдена все още нито от прокуратурата, нито от Министерството на вътрешните работи на България.

РИА Новости допълва, че става дума за група чиновници с достъп до секретна информация. И припомня, че през септември миналата година българското външно министерство обяви за персона нон грата двама служители на руското търговско представителство и ги експулсира по подозрения „шпионаж“.

 

Както отбеляза посолството на Русия в София, българската страна не е представила никакви доказателства в потвърждение на подобни обвинения. Като ответна мярка руското външно ведомство също изгони двама български дипломати, пише РИА Новости.

 

В средата на декември за персона нон града беше обявен руският военен аташе, когото българската прокуратура заподозря в събиране на военна информация.

В руското посолство определиха мярката като неоснователна, отбелязвайки, че „такива действия не са в полза на развитието на диалога във военната сфера, както и на укрепването на стабилността в Черноморския регион“.

 

В отговор Москва обяви за персона нон града помощника на военния аташе в българското посолство, припомня РИА Новости. Днес у нас продължава разследването по случая. Предстои да стане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения или ще бъдат привлечени като свидетели. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама