НОВИНИ


Атанас Пеканов: Хваленето с най-либералните мерки значи и най-лоши резултати

5 3426 21.03.2021
Атанас Пеканов: Хваленето с най-либералните мерки значи и най-лоши резултати
БНР

Ако се хвалиш, че имаш най-либералните мерки, това най-вероятно ще доведе и до най-лошите резултати. Освен ако не вярваш, че мерките помагат, а те помагат... Опитваме се да спасим лекарите и здравната система, а какво направихме - оставихме ги отново на изключително тежко напрежение. Няма как да се случи икономическо възстановяване, докато тези процеси вървят.


Това заяви в ефира на Българското национално радио  Атанас Пеканов, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания и докторант във Виенския икономически университет. Той е и член на Стратегическия съвет на президента Румен Радев.


Икономистът подчерта, че загубите за ресторантьорския бранш ще бъдат по-големи, защото са похарчили пари, за да отворят преди три седмици заведенията си:


"Трябваше да има компенсации, а не да се бърза с отварянето им. Управляващите последваха желанието на бранша, а сега се налага да ги затварят. По-добре беше да се бяха съсредоточили върху компенсаторните мерки".


Пеканов бе категоричен - към днешна дата “зелените коридори” за ваксинация са безсмислени, след като няма достатъчно налични количества препарати срещу COVID-19. А грешката за това е на националните правителства, а не на Европейския съюз. 


"Тази седмица ЕК реши поне отчасти да компенсира тяхната грешка и да ги компенсира с малко повече ваксини. ... При ваксините става въпрос на състезание - колкото може по-бързо да ваксинираме повече хора, защото това ще доведе до очакваната нормализация", посочи икономистът.




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама