НОВИНИ


Искат постоянен арест за петима от шестимата задържани за шпионската афера

11 3492 21.03.2021
Искат постоянен арест за петима от шестимата задържани за шпионската афера

Постоянен арест е поискала прокуратурата за петима от задържаните по шпионската афера у нас. Заседанието във Военната прокуратура тече в този момент при закрити врата.


Шестима души бяха арестувани след задействането на код “Тайфун” в четвъртък. Блокирани бяха изходите на София. В петък пък прокуратурата обяви голямото постижение. Действията бяха определени като “акция без аналог” лично от главния прокурор Иван Гешев. Става дума за военнослужещи и държавни служители, които са събирали и са предоставяли класифицирана информация на Москва, твърди държавното обвинение. 


Един от шестимата души е пуснат с наложена мярка “парична гаранция”, съобщиха вчера от Българската национална телевизия. Той е направил пълни самопризнания. 


Повече от 4 часа са били необходими на адвокатите, за да четат материалите и събраните срещу клиентите им доказателства. Освен Иван Илиев, който е уличен като резидент и ръководител на групата, бивш шеф във военното разузнаване, друг обвиняем е Любомир Медаров, който понастоящем ръководи секретната регистратура на Народното събрание, но преди това е работил за военното разузнаване заедно с Иван Илиев. Другите двама обвиняеми са настоящи служители във военното разузнаване. Има и един висш служител в Министерството на отбраната, който отговаря за бюджета и планирането на разходите за българската армия. Именно той е бил пуснат под парична гаранция, предават от БНТ.


Военната прокуратура е поискала постоянен арест за петимата арестувани. Исканията са внесени рано тази сутрин. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама