ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021


Васил Божков: Болните не трябва да умират по стълбите

1 4909 22.03.2021
Васил Божков: Болните не трябва да умират по стълбите
Васил Божков Facebook

Болните не трябва да умират по стълбите. Това каза създателят на политическа партия „Българско лято“ Васил Божков на онлайн среща с експерти.


Хората искат прости неща, достъп до болнични заведения и добро обслужване, както и да не им се събират пари от джобовете, те са си платили осигуровки, заяви той в разговор с експертите д-р Ростислава Димитрова и д-р Едуард Фадел. Те разискваха  секторните политики на партия „Българско лято“ в областта на здравеопазването.

Общо бе мнението, че няма достъп до здравеопазване в малките населени места, болниците имат  сериозен проблем с финансирането, има огромна липса на кадри и на много  специалности. Трупаните проблеми последните десет години не само не са решени, те просто са тотално изоставени, заявиха експертите. Беше обърнато внимание и на липсата на лекарства в малките населени места, бедстващото положение на хората с хронични заболявания и високата  смъртност в България. Според експертите, затова сме и на челните места по смъртност в пандемията от Ковид.

 

 В разговора бяха повдигнати въпроси и за създаването на нов вид социални патронажи, които да помагат  на уязвимите групи, създаване на стабилизационни планове, за да се даде възможност общините да се грижат за малките лечебни заведения, защото в момента по закон това е невъзможно.

 

Беше обърнато внимание и на създаването на електронен регистър, който да проследи заболяването на даден пациент и извършеното лечение, защото сега има оперирани хора,  без да знаят за това.

 

„Държавата трябва да изгради сериозна медицинска база, лекарите да имат такова заплащане, че да не търсят допълнително пари. Всичко това би могло да се оформи със закони и регулация. Не може добро здравеопазване без лекари и медицински персонал, отбеляза Васил Божков, водач на листа в 23 и 25 изборни райони в София. Той каза още, че мерките на правителството с поредното затваряне е за да се внесе страх и да се управляват едни големи пари от Европа. „Да откраднем едни пари и да уплашим хората. Това са тези мерки. И ваксините  са огромна кражба. Правителството е редно да  обяснява ползата от ваксините, но  всеки сам да вземе решение дали да се ваксинира“ – отбеляза той.

 

Целият разговор може да видите тук:


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама