НОВИНИ


Бележим рекорд по брой заразени от коронавирус

21 5042 24.03.2021
Бележим рекорд по брой заразени от коронавирус

Бележим рекорд по брой заразени от коронавирус. 4851 са регистрираните за денонощие нови случаи на коронавируса у нас при направени малко под 20 000 теста, показват данните на Единния информационен портал.


Починалите за изминалите 24 часа са 119 души. Расте и броят на хоспитализираните- към 24 март те са 8927. От тях 729 са в интензивни отделения.

Новопоставените ваксини са 12 436, а хората, имунизирани с по две дози са общо 78 390. Най-много са откритите нови случаи в столицата - 1352.

 

Ръстът в броя на заразените води до все по-силен натиск върху здравната система.

Всички 28 области в страната вече са в червено - това означава, че няма регион, в който заболеваемостта да е под 150 на 100 хиляди души, включително и Търговище. Пети ден броят на настанените в болница се задържа над 8000 души.

 

На много места вече се чувства недостиг на болнични легла. Във Варна са на границата - обмисля се поредно увеличение на леглата за ковид пациенти. Над 90% от леглата за болни от коронавирус в Ямбол и Бургас са заети. Една трета от всички близо 9000 хоспитализирани са в столицата. Притеснителна е ситуацията в "Пирогов", ВМА и "Света Анна".

 

Европейският съюз се очаква да одобри днес затягане на контрола върху износа на ваксини срещу COVID-19, произведени на територията на 27-те.


Мярката ще засегне шведско - британската компания AstraZeneca и може допълнително да засили напрежението между Евросъюза и Обединеното кралство.

 

Изправен пред сериозни затруднения с доставките, Блокът създаде през януари система за регистриране на изнасяните партиди от жизненоважните ваксини. В момента износът може да бъде блокиран единствено, ако се прецени, че дадена компания не изпълнява договорните си задължения за доставки за Европейския съюз.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама