ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 20 септември

0 4329 19.09.2007
Пресата на 20 септември

Вестниците пишат за общинските далавери за сбогом; за провала ? на учителската стачка; за връзването на докторите с една болница; за "златните" яйца и таксита.


Общински далавери за сбогом, описва Дневен Труд. 

Общински съветници и кметове в цялата страна бясно внасят и приемат решения за сделки с имоти. И обяснимо – до края на мандата остават около три седмици. Ударници по сделки са общинарите в София. Стопанската комисия в местния парламент разгледа в сряда 20 предложения и одобри 11. Имотите се оценяват от експерти на общинските фирми “Софинвест” и “Софийски имоти” и в повечето случаи стойността им е далеч под пазарните цени.

Доган бил обучаван 5 години за "нелегал", изяснява Новинар.

Комунистическото разузнаване е възнамерявало да прехвърли Агмед Доган с подменена самоличност в Турция. Това се разбра вчера от интервю на неговия оперативен работник полковник о. р.Марин Маринов, бивш служител на Пети отдел в Първо главно управление на ДС. Връзите на Доган с разузнавателното управление и други служби на Държавна сигурност и името на Маринов като негов пряк ръководител бяха оповестени в началото на месеца и от комисията по досиетата. "Ахмед Доган не беше агент, той бе друга категория. Лично аз съм работил с този човек 5 години. Той действително бе на отчет в Първо главно управление, не само на отчет, но и за подготовка. Той не е агент, ние не сме го готвили за агент, беше кандидат-нелегал", разказа Маринов. Ръководителят на Доган твърди, че той бе един от многото, които са били подготвени, но след промените се пръснали.

Президентът върна скандалната поправка "Лим", известява Дума.

Президентът Георги Първанов наложи вчера вето върху приетите миналата седмица текстове в Закона за автомобилните превози, с които се позволяват нощни трансфери на деца и ученици. Според държавния глава записаното в разпоредбата дава възможност да не се изпълнява конституционното задължение на държавата и обществото за грижата, израстването и свободното развитие на децата. Тези законодателни решения може да се разглеждат и като проява на лобизъм от страна на заинтересовани кръгове, пише още в съобщението от пресслужбата на президента. По-рано депутатите от ОДС Надежда Михайлова и Ваньо Шарков се срещнаха с Първанов и обявиха, че той ще наложи вето върху текстовете. Пред двамата Първанов отново е изразил предположение, че лобистки интереси са върнали нещата в първоначалното положение. Междувременно и депутатите от ПГ на Коалиция за България застанаха зад идеята и срещу нощните превози на деца с автобуси.

ГЕРБ: Министърът на икономиката е излишен, цитира заключение 24 часа.

Партията готова да управлява от днес. Вдига заплатата до 2000 лв., сваля плоския данък до 7%. Депутатите ще препитват съдиите, поемат НСО и НРС. Здравната каса, пощите и НДК – на търг Съкращаване броя на министерствата и закриване на икономическото и тези на държавната администрация и за бедствия и аварии предвижда управленската програма наГЕРБ. Представи я вчера финансовият секретар и зам.-председател на партията Стоян Мавродиев. Министерството на Петър Димитров било анахронизъм, отречен в много европейски държави Според “Новия десен договор за България” цялата икономическа и фискална политика се ръководи от министъра на финансите. Всяко решение в държавата ще се съгласува с него. Това е принципът, по който се управлява Великобритания, обясни Мавродиев. Финансист №1 ще е и единственият принципал на парите по еврофондовете, които сега се усвоявали непрозрачно от 3 агенции. Грешни пари харчело и министерството на бедствията. Самото то било бедствие,гълтащо за вертолети, амфибии и джипове, а накрая постъпленията отивали в обръчите от фирми. Сега ведомствата били много, за да се задоволят квотите на тройната коалиция.

Учителската стачка пред провал заради липсата на средства, твърди Новинар. 

Учители ще останат без пари по време на националната стачка, която започва след броени дни - на 24 септември, и това може да постави под съмнение успеха й, показа проверка на "Новинар" Причина е, че синдикалните организации не са обособили национален стачен фонд, който да изплаща обезщетения на протестиращите. По закон не получаваме и заплати по време на протеста и това може да деморализира много колеги, коментираха учители. Събраните от трите учителски синдиката 3000 лв. са за обезпечаване на протестните действия, т.е за осигуряване на плакати, значки и други, обясни председателят на Независимия учителски синдикат Аспарух Томов. Той коментира, че е възможно в техните общински структури да има събрани някакви средства, които обаче няма да стигнат за обезщетения на стачкуващите.

Филип Димитров: Глоби за учители и журналисти, подкрепящи диктатура, цитира Дума.

С глоба от 200 до 1000 лева да се наказват учители, преподаватели или лектори, които отричат, оправдават или омаловажават холокоста, диктаторския характер на фашистките, нацистките и комунистическите режими и концлагерите. Подобна промяна в Наказателния кодекс е внесъл в деловодството на Народното събрание зам.-председателят на парламента Филип Димитров от ОДС. При повторно нарушение глобата да е от 1000 до 5000 лева, предвиждат още измененията. Бившият премиер предлага още журналисти и собственици на медии също да подлежат на наказание, ако допускат подобни твърдения. Репортерите може да се разминат с парична санкция, ако в същото предаване или брой на изданието обяснят несъответствието в историческите факти. С промяната се гарантира правото на поколенията да бъдат информирани от опита на предшествениците си, мотивира се Димитров. По думите му проектозаконът му е част от общата европейска тенденция за поставяне на бариери пред опитите за фалшифициране на историята.

Връзват докторите с една болница, сигнализира Стандарт. 

Удар по джоба и лекарите готви властта. Те вече няма да имат право да работят в две болници. Досега те можеха да се трудят по 4 часа допълнително на граждански договор в още една клиника и така да получават повече пари. Здравното ведомство обаче иска да върже всеки доктор само с една лечебница. Това предвиждат промени в здравния закон, одобрени от червената група в парламента във вторник вечерта. Екипът на министър Радослав Гайдарски представил доклад. Идеята за забраната докторите да работят на две места е решение на извънредното заседание на 46-ия конгрес, припомниха от БСП. Единственото, което червените позволяват на лекарите като допълнителен труд, е специализиран преглед на пациент, изпратен им от джипи. За целта докторите трябва да имат договор за групова практика с личен лекар.

Вдигат тройно данък сгради, шокира Стандарт. 

До три пъти по-висок данък сгради ще плащаме от началото на 2008 г., научи "Стандарт". Размерът на налога ще се определя от общинските съвети. В закон парламентът ще определи само минимален и максимален размер на налога. Разработваният от Министерството на финансите вариант предвижда минималният данък да бъде три пъти по-нисък от максималния. Например налогът може бъде между 1,25 и 3,75 на хиляда или между 1,5 и 4,5 на хиляда от данъчната оценка на имотите. Но колко ще плащаме ще решават общинарите. Затова е много важно за кого ще гласуваме на изборите на 28 октомври. Правото на общинските съвети сами да определят местните данъци беше дадено с последните промени в конституцията.

Преобличат София Запад, описва Монитор.

София Запад ще бъде преоблечена с нови, еднакви по височина и дължина сгради. В кварталите по продължението: Ларгото - бул. “Тодор Александров” - бул. “Константин Величков” ще могат да бъдат вдигани блокове до 25 метра с не повече от 8 етажа. Всички постройки там ще трябва да бъдат архитектурно “изпипани” и с дължина до 30 метра. Това предвижда планът за развитието на Западното направление в София, чието прилагане ще започне най-вероятно от 2008 г. Планът беше приет вчера на архитектурна комисия в столичното кметство и ще бъде гласуван в градския парламент следващата седмица. "Другото условие, което новите строители в района ще трябва да спазват, е да предоставят до 25 % от парцелите си за градеж на улици, училища и детски градини. То е регламентирано в Закона за устройство на територията и не изисква отчуждаване на имотите.", обясни пред "Монитор" главният архитект на София Петър Диков. Единственото изключение ще бъде 48-метров небостъргач с 16 етажа, който ще се извиси до Католическата катедрала.

Депутатите стават надзорници на ВСС, научаваме от Стандарт. 

Парламентът става надзорник на магистратите. Причината е, че депутатите трябва да изберат 11-членен инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС). Членовете ще имат право да предлагат магистрати за уволнение, наказание или повишение. Това предвижда новият закон за съдебната власт. Бъдещите членове на контролния орган ще трябва да имат минимум 12 години юридически стаж, а избраният за главен инспектор - 15. Петима от тях ще трябва да са работили най-малко осем години като съдия, прокурор или следовател. Инспекторатът ще се сезира както от жалби на граждани, така и от направените от него проверки.

Съдебната реформа с нов план, остава да дочака и екшън, пише Дневник. 

Анализ от неправителствени организации на резултатите от съдебната реформа, засилване на ролята на етичните правила и информационните технологии в работата на магистратите и обучението им по антикорупция. Това предлага Министерството на правосъдието в плана си за действие, който трябва да представи в Брюксел в началото на октомври. В него се съдържат общо 80 мерки по четирите проблемни пункта, по които Европейската комисия следи за напредък. Програмата трябва да бъде одобрена от правителството до края на месеца, а в началото на октомври да бъде съгласуван с Европейския съюз.

Неяснотите около агенцията за сигурност се увеличават, поставя въпросителни Дневник. 

Ден след като законопроектът за Националната агенция "Сигурност" (НАС) беше внесен в Народното събрание, въпросителните около функциите и правомощията на новия орган се увеличават. Депутати от мнозинството и опозицията в сряда коментираха неофициално, че в проекта има немалко пропуски, които ще трябва да бъдат изчистени, и това може да забави старта на агенцията. Неясен засега остава механизмът за координация между агенцията за сигурност и МВР. Според текстовете в проекта този въпрос ще бъде решен с инструкция. 2

Яйца и таксита златни!, информира 24 часа. 

На цени от 31 ст. бройката, които правят яйцата златни, продават в Габрово. Средната за страна е 24 ст. Тя е с цели 10 пъти по-висока от Великден 2006 год. Златни цени за такситата в София поиска и Асоциацията на таксиметровите синдикати – дневната тарифа да стане 1.20 лв. за км, а нощната – 1.32 лв. Обединяването на компаниите за повишаване на цените е пример за скрито картелиране, което трябва да бъде преследвано от Комисията за защита на конкуренцията, каза председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Според него 90 % от колите са на газ, която не е поскъпнала.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама