НОВИНИ


Мафията награди един от прокурорите си за вярна служба

19 10710 24.03.2021
Мафията награди един от прокурорите си за вярна служба
Прок. Димитър Петров

Прокурорът Димитър Франтишек Петров, станал известен с участието в някои от ключовите дела на специализираната прокуратура и замесването му в скандала „Осемте джуджета“, бе удостоен с повишение. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува издигането му в ”прокурор от ВКП и ВАП”, което било признание за професионалните му качества. Това означава също близо 450 лева към заплатата. Новината оповестява сайтът Да факто.


Още преди да бъде командирован в спецпрокуратурата, името му нашумя с отказа да образува дело по сигнал за набеждаване през 2014 г., когато след удара срещу КТБ трима души бяха сочени за организатори на покушение срещу Делян Пеевски. Тогава единия от тримата подаде сигнал за набеждаване, но Франтишек не си мръдна пръста. Отново той прекрати с напълно неясни мотиви и разследването по записите, известни като "Яневагейт", в които се говореше за симбиозата между премиер и главен прокурор.

 

През 2018 г. името на Петров излезе в заглавия на медиите заради негова агресия спрямо деветокласник, който го прередил пред училищна лавка. Тогава ръководителката на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова го наказа с мъмрене, но по-късно наказанието му беше отменено от ВСС въпреки обществената реакция.

 

Прокурор Петров бе доверено лице на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, който го защити след инцидента с ученика, прехвърляйки укорите към "определени медии". Ползва се с изключителното доверие и на Иван Гешев още докато Гешев оглавяваше спецпрокуратурата, а след това - в качеството му на зам.-главен прокурор.

Петров бе до Гешев на грозното зрелище при задържане на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева през април 2018 г.

Името му бе замесено и в разследването на Антикорупционния фонд, по което прокуратурата обяви, че започва проверка. Петров е посочен от ограбения бизнесмен Илия Златанов за участник в корупционната прокурорско-следователска мрежа заедно Петьо Еврото.

 

Той присъства и по време на акцията в офисите на Държавната комисия по хазарта, които бяха обискирани по разследването срещу Васил Божков.

Последно Димитър Петров оглавяваше първоинстанционната спецпрокуратура, но през май 2020 г. подаде изненадващо оставка. През юли м.г. той беше единствен кандидат да оглави Апелативната спецпрокуратура, но внезапно оттегли кандидатурата си малко преди изслушването, а мотивите му така и не станаха известни.

 

Той е командирован от главния прокурор по дела срещу хора, неудобни на властта. Там обаче често се проваля поради явните поръчки, които съдържат обвинителните актове.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама