НОВИНИ


Борисов пак обеща: Няма да има извънредно положение и нови мерки

14 3680 29.03.2021
Борисов пак обеща: Няма да има извънредно положение и нови мерки
Бойко Борисов БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов опроверга информация за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната. Ние обаче не знаем да му вярваме, или не, защото като проследим хронологията – той обещава, а след два дни Щабът излиза и казва друго.


Честата смяна на позиции и отмятане от думите е присъщо за нашия министър-председател. Съвсем наскоро, в края на миналата седмица, станахме свидетели на абсурдно отваряне на големите търговски за едва няколко часа, след което Борисов изведнъж реши отново да ги затвори.

 

Сега премиерът обещава: Без извънредни положения и нови ограничителни мерки. Ще изчакаме и ще видим. Все пак до четвъртък, когато изтича 10-дневния „локдаун“ и когато е редовният брифинг на здравните власти, има цели 3 дни.

 

Иначе според премиера държавата била подготвена за тази вълна на коронавируса.

 

„Затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, за да имаме армия, която да се изправи и да лекува. Осигурени са всички необходими лекарства, защото за нас най-важното е здравето и спокойствието на пациентите“, заяви министър-председателят по време на работно съвещание.

 

„Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май. Следващото правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред. Това е демокрацията“, категоричен бе той и добави, че било направено всичко необходимо за провеждането на парламентарните избори.

 

Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че България е далече от стойностите, отчетени в други държави като Словакия, Чехия, Естония или Унгария.

 

„Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките“, изтъкна Кунчев. По думите му, ако бъдат удържани настоящите стойности в страната ни, няма да се достигне извънредна вълна, която да постави на колене здравната система.

 

На съвещанието стана ясно още, че България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са достатъчно количества Ремдесивир, който се прилага при лечението на коронавируса, здравната системата разполага и с всички необходими медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с новия вирус.

 

До края на седмицата се очакват над 10 000 флакона Ремдесивир. По думите на премиера са осигурени и средствата за допълнителните възнаграждения на всички служители на първа линия в битката с COVID-19.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама