НОВИНИ


Канада спря да ваксинира хора над 55 г. с препарата на ”АстраЗенека”

10 3135 30.03.2021
Канада спря да ваксинира хора над 55 г. с препарата на ”АстраЗенека”

Здравните власти в Канада обявиха в понеделник, че спират да предлагат ваксината срещу COVID-19 на компанията АстраЗенека на хора под 55 години и искат нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол, предаде агенция Ройтерс.


Стъпката е предприета след съобщения от Европа за редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи - смърт след ваксинация, предимно при млади жени. В Канада, където са поставени около 307 000 дози на "АстраЗенека:, не са регистрирани подобни случаи, отбелязва агенцията.

 

Националният консултативен съвет по имунизация посочи, че от известните към момента данни, има съществена неяснота за ползите от ваксината на "АстраЗенека" при лица под 55 години. До момента 40 процента от хората, които са получили кръвни съсиреци, са починали, но този процент може да намалее, когато бъдат индентифицирани и лекувани повече подобни случаи, отбеляза съветът, пише БТА. 

 

По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и смърт от COVID-19, а усложненията от ваксината в тази възрастова група изглежда са по-редки, затова тя може да бъде предлагана с "информирано съгласие", обяви комитетът


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама