НОВИНИ


Здравните власти обещаха избор на ваксини в края на април

3 3066 30.03.2021
Здравните власти обещаха избор на ваксини в края на април

В края на април ще има свободен избор на ваксини. Това категорично обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


„Пo-cкoрo трябвa дa рaбoтим пo мoтивaциятa нa грaждaнитe дa прoдължaт дa иcкaт дa ce имунизирaт, зa дa дocтигнeм тeзи зaвeтни 70%, кoитo щe ни ocигурят cпoкoйcтвиe кaтo oбщecтвo“, добави тoй.

 

Очакването за напредване с ваксинирането в страната е сред аргументите и за разхлабването на ограниченията срещу разпространението на COVID-19 от и след 1 април.

 

Според доц. Кунчев от последните две доставки едва ли ще бъдат насочени количества към ваксинационните пунктове, където се поставят инжекции на записалите се в електронния регистър, но пък се потвърди заявката, че от иРНК ваксините ще има за личните лекари и заявилите такова предпочитание при тях. Запитан обаче за количествата иРНК ваксини към общопрактикуващите медици, Кунчев отговори: „Това е въпрос на точна сметка, с която в момента не разполагам.“

 

„Очакваните доставки за май пък са с 50% по-големи от тези през април“, твърди още Кунчев, визирайки иРНК ваксините.

 

Общо доставките на ваксини срещу COVID-19 директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов изброи така:

 

- 250 000 дози от „Пфайзер“/“БиоНТех“

- 90 000 дози от „Модерна“

- 300 000 дози „Астра Зенека“

- около 40 000 дози от „Янсен“ в две доставки след средата на април.

 

Тoвa ca пoтвърдeнитe кoличecтвa, кaтo нaдeждaтa e дocтaвкитe дa бъдaт увeличeни.

 

Според Кирилов все още не е договорено окончателно дали България ще получи допълнително 155 хил. дози или повече от ваксината на „Пфайзер“/“БиоНТех“. Те биха били по линия на договорка от средата на март на фармацевтичния производител с Европейския съюз за 10 млн. дози допълнително.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама