НОВИНИ


Евгений Кънев пита как статуквото събира толкова гласоподаватели

9 3350 30.03.2021
Евгений Кънев пита как статуквото събира толкова гласоподаватели
Евгений Кънев

Често чувам хора да казват, че не познават никого, който гласува за статуквото. Как тогава статуквото събира толкова гласоподаватели? Това пта в профила си във Фейсбук икономическият анализатор Евгений Кънев.


Представете си властта в България с орбита от зависими хора, с ротиращи се центробежни и центростремителни движения.

 

1990те

В началото на прехода,  когато започна разпадането на властта и роенето на нови партии, т.е задействаха се центробежни сили се появи техния контрапункт - досиетата. Те прибраха обратно към центъра всички, които бяха повярвали, че са свободни от старите си зависимости граждани. А част от тях препотвърдиха своята лоялност към центъра в нови обществени роли.

 

Втората половина на 90те видя пръкването на кредитните и приватизационните милионери като начин да се държат под око всички помислили се за свободни капиталисти. А доста от непослушните се сбогуваха с капитала и живота си.

 

2000те

Когато поовехтяха кадровите банки на властта, в началото на века тя зариби част от новия управленски елит със снимки (примерно на яхти) и неволно изтекли записи като предупреждение накъде да се води кораба на властта и най- вече на кого трябва да служи тя.

 

2010те

В условията вече на ЕС стана недостатъчно да се държи изкъсо само управленския елит, та се хвърли мрежата и върху съдебната и медийната власт чрез евтините КТБ кредити и "помощи", които един ден станаха внезапно изискуеми - ако не слушкаш.

Но властта - онази тайната и вечната - винаги има козове срещу всеки "повярвал" си управленец. Примерно, лакомията за недвижимости е идеална стръв. Продават ти евтино апартамент и един ден като почнеш да се правиш на несъгласувал геополитик настъпваш заложената бомба. И казусът слиза от медиите след като покажеш, че си разбрал знака.

 

Или си бил министър и ти подхвърлят изгодна сделка, с която да си обезпечиш политическото бъдеще. И тогава хванат - рязко напускаш издигналата те политическа сила и ставаш лидер на партия с редовен достъп до медиите да громи противниците на режима.

 

Принципът винаги е “ние знаем ти какво направи миналото лято”.

 

Така лека-полека идеалите на политическия елит  за демокрация и права отиват в “кошчето”.  А когато няма реална демокрация , Дясното работи за държавна олигархия, а Лявото - за олигархична държава.

В това е май само разликата.

 

Приликата е, че и в двата случая има народ, но няма граждани и избор.

 

Та така - центробежните сили винаги губят битката с центростремителните властови сили.

 

А Центърът - от 1919 г - се знае КОЙ е.

 

Facebook, Евгений Кънев


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама