БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Дянков: Комсомолски секретари и хора на ДС ставаха предприемачи

20 5459 22.03.2010
Дянков: Комсомолски секретари и хора на ДС ставаха  предприемачи

За първи път в последните няколко месеца от 20-годишния преход на България има възможност за развитие на честното предприемачество и честния мениджмънт. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при откриване на инициативата "Мениджър за един ден".



По думите на министър Дянков, че  честното предприемачество и честният мениджмънт имат прилики с честното правителство. Според министъра до сега честният мениджмънт е бил възможен само в някои малки компании.

"Тогава това е ставало по странен начин – ако си бил партиен и комсомолен деец или агент на Държавна сигурност ти веднага си ставал предприемач. Това обаче не е честното предприемачество към което една страна се стреми и което ще изведе една държава като България във висотите на бизнеса", каза Симеон Дянков. Той отбеляза, че след този период е дошло времето на корупционното предприемачество.

"Появиха се хора, за които беше най-лесно да се купи държавата, да се вземат държавни поръчки", посочи той като визираше хора, които са подкупвали държавни служители.

Симеон Дянков припомни, че премиерът Бойко Борисов е дал на прокуратурата поръчките за АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”.

"Това не е било истинско предприемачество, а нещо друго, което не се чете по учебниците", смята министърът. Според него, за да има честен и добър мениджмънт трябва да има условия, създадени от правителството.

"Това е първото правителство, което създава условия, защото казва "няма да се лъже, няма да се краде". Тези, които най-добре развиват бизнеса си и имат най-добри идеи, те ще са правителството на България, те ще определят как бизнесът в страната ще се развива от тук нататък", коментира финансовият министър. Той смята, че сега е най-добрият период в модерната история на България, в който предприемачеството ще може да подпомага обществото.

Симеон Дянков представи младия мениджър Цветелина Христова, която днес ще седне на стола на финансовия министър за един ден.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама