НОВИНИ


Проф. Сербезова препоръча да се обръща внимание на реакциите на собствения организъм при ваксиниране с „АстраЗенека“

3 3421 08.04.2021
Проф. Сербезова препоръча да се обръща внимание на реакциите на собствения организъм при ваксиниране с „АстраЗенека“
Проф. Асена Сербезова стопкадър, bTV

„Повишено внимание“ при поставяне на ваксината на „АстраЗенека“ при жените под 60-годишна възраст означава, че трябва да се имат предвид реакциите и на собствения организъм.


Това коментира по bTV председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, след като стана ясно, че е възможно да има връзка между образуването на съсиреци и ваксината.

 

„Трябва да са бдителни, да следят за болка, тежест. За реакции, които се свързват с нежелани такива, които в момента се определят като по-рискови като въпросната тромбоза. Това може да са дори умора и главоболие, т.е. да се докладва всяка промяна след имунизирането“, обясни тя, като уточни, че особено трябва да внимават жени, които пушат и са имали предишни събития, свързани с тромбоза.

 

Според проф. Сербезова е възможно това да се включи като риск в листовката.

 

„Един от комитетите към ЕМА се очаква да даде повече информация за рисковите фактори“, добави тя.

 

Според нея е много важно да има координация между институциите и информираност на хората за имунизацията.

 

Тя добави, че като страна в ЕС, България дава най-малко информация за нежеланите реакции, затова някои страни като Великобритания и Германия имат препоръки, различни от нашите за ваксината на „АстраЗенека“. Там ваксината се поставя с повишено внимание на жени под 30-годишна възраст.

 

Проф. Асена Сербезова коментира и недостига на лекарства. Тя заяви, че в момента не се наблюдава подобен, освен че има липса на едро на конкретен препарат от перорални антикоагуланти, но той може да е заменен с друга марка от лекарствата за разреждане на кръвта. Има продукт с който да се замести, каза още тя.

 

След като съдът оправда по обвинението за всяване на паника, Сербезова нарече случая ограничаване на основни права – „право на информация, и то чувствителна, свързана със здравето.“

 

„Според някои международни конвенции е допустимо е с цел да се привлече внимание към дадена важна тема да се изкаже такова подозрение, дори да се преувеличи. Аз в случая не го направих, а само казах свои предположения, че ще има липса на лекарства. Радвам се, че днес се обръща повече внимание на тази тема“, добави тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама