НОВИНИ


Турция обвини ЕС за ”ДиванГейт” скандала

26 4250 08.04.2021
Турция обвини ЕС за ”ДиванГейт” скандала
Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Реджеп Ердоган

Турция обвини ЕС за организирането на местата преди срещата на турския лидер Реджеп Ердоган с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, информира АФП.


Припомняме, че Ердоган и турски официални представители понесоха критики след разпространението на видеокадри от срещата във вторник в Анкара. Тримата лидери влязоха в стая само с два стола, разположени до знамената на ЕС и Турция. Ердоган и Мишел бързо заеха местата си, докато Фон дер Лайен, която е със същия дипломатически ранг като двамата мъже, бе оставена без стол.

 

"Ехм", възкликна очевидно изненаданата Урсула фон дер Лайен. Малко по-късно официални кадри показаха Фон дер Лайен седнала на диван срещу турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

 

Чавушоглу коментира, че критиката към Турция за дипломатическия гаф е "несправедлива".

 

"Разположението на местата е направено в съответствие с предложението на ЕС. Точка. Нямаше да разкрием този факт, ако не бяха отправени обвинения към Турция", заяви той пред журналисти.

 

"Исканията и предложенията на ЕС са изпълнени и съответният протокол бе приложен по време на срещата", каза още Чавушоглу.

 

Дипломатическият гаф веднага бе наречен "ДиванГейт" в "Туитър" и се превърна в основна тема от първата среща на върха на Турция-ЕС за последната година.

 

Срещата имаше за цел да постави начало на по-положителен тон в отношенията след месеци на напрежение. В крайна сметка срещата завърши с отправяне на обвинения. Европейски представители обвиниха Турция в мъжки шовинизъм, което се случва на фона на решението на Анкара от миналия месец да извади страната от Истанбулската конвенция.

 

"Първо, те се оттеглиха от Истанбулската конвенция, а сега оставиха председателя на Европейската комисия без място на официално посещение. Позорно. #ЖенитеПрава", написа в "Туитър" испанският евродепутат Ираче Гарсия Перес.

 

Някои също подложиха на въпрос защо Мишел толкова бързо седна на стола.

 

Впоследствие Мишел хвърли вината за "грешката в протокола" върху Турция. Той добави, че с лидера на ЕК са решили да не обръщат внимание на гафа тогава.

 

Натъжен съм, че тази ситуация засенчва голямата и ползотворна геополитическа работа, която свършихме в Анкара и от която аз смятам, че Европа ще извлече ползи, отбеляза той.

 

Фон дер Лайен използва пресконференцията след срещата с Ердоган, за да подчертае, че Турция трябва да зачита правата на жените.

 

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер коментира, че инцидентът е засилил фокуса й върху казуса с правата на жените в Турция.

 

Но Чавушоглу отбеляза, че Турция знае перфектно как да следва дипломатическия протокол и просто е изпълнила инструкциите, изпратени от Брюксел.

 

Турция е държава, която често приема гости на всякакво ниво, подчерта той.

 

Срещите, особено в Турция, се провеждат в рамките на правилата за международния протокол и турското гостоприемство, добави министърът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама