НОВИНИ


Проф. Гигов: Поставянето на друга ваксина като втора доза няма научна обоснованост

4 3178 09.04.2021
Проф. Гигов: Поставянето на друга ваксина като втора доза няма научна обоснованост
Проф. Красимир Гигов БГНЕС

Смесването на ваксини, като за втора доза се постави друг препарат, няма научна обоснованост. Ако излезе научно доказателство, ще дадем възможност на пациентите да правят избор в това отношение.


Това заяви пред БНР председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

 

По думите му ваксинационният план с "АстраЗенека" у нас продължава нормално. Той уточни, че случаите на нежелани реакции в страни от ЕС след употребата ѝ са много малък процент.

 

„От около 235 хиляди ваксинирани с тази ваксина в България няма тежки странични явления“, отчете проф. Гигов и обясни, че не би трябвало да има проблем при поставянето на втората доза, ако не е имало и след първата.

 

Той заяви, че отговорност имат медицинските лица, които поставят ваксината, без да са "разпитали пациента за неговото състояние и без да го прегледат":

 

"Всяко лекарство или ваксина крие в себе си някакъв риск. Не можем да кажем, че тази ваксина ще я използваме в зелените коридори, а тази - няма. Всеки лекар, който поставя ваксина, трябва да се ориентира във възможностите...".

 

552 хиляди са ваксинирани в България, съобщи той и увери, че дозата за т.нар. втора игла се пази за всеки ваксиниран с първа.

 

Има регистрирани единични случаи на ваксинирани хора с две дози, след което са се заразили с Covid-19, обяви проф. Гигов и обясни, че заболяването при тях е преминало много леко, "ако не си бяха направили тест, нямаше да разберат, че са с коронавирусна инфекция".

 

На 16 април в България се очакват първите дози от ваксината на "Джонсън и Джонсън", съобщи още председателят на Националния ваксинационен щаб.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама