ПОЛИТИКА


Операция „Хищник” брои парите на Доган, близки му готвят преврат?

36 16065 23.03.2010
Операция „Хищник” брои парите на Доган, близки му готвят преврат?
Ахмед Доган

Близки до лидера на ДПС Ахмед Доган стягат отстраняването му от политиката и контрола, който държи над обръчите с фирми. Това съобщиха за Frognews.bg източници от правозащитната партия. Това бил единственият начин партията да се спаси и едновременно с това да бъдат заличени следите от финансови и икономически престъпления.



От близо месец централата на „Стамболийски” 45 в столицата наподобявала разбунен кошер. Поредният трус дошъл след разкриването, че през миналата година, като консултант на хидровъзел „Цанков камък”, Сокола е получил космическия хонорар от 1,5 млн. лв. и то от дружество, което отчита загуби.

Хора от партията са категорични, че горещата информация не се е появила случайно точно сега и то в медия, приемана като близка до ДПС. Месеци наред тя е била крита от обществото и компетентните органи, инак нямало как да се обясни любопитният факт, че през януари тази година от прокуратурата обявиха, че данъчно Доган е чист и няма нарушения. Явно тогава някой си е затворил другарски очите, или пък убийствените хонорари са били все още секретни.

Изваждането на тези 1,5 млн. консултантски лева са знак, че Доган е предаден за отстрелване отвътре, твърди бившият му заместник в партията и политически анализатор Осман Октай. Още преди година той прогнозира, че има три варианта за отстраняването на Сокола:

1 Да се договори сам с управляващите, тоест с ГЕРБ, че се оттегля от политика и бизнес като разпусне партията, а срещу тази цена да получи гаранции, че няма да бъде разследван и проверяван за злоупотреба с власт и влияние.

2 Икономико-мафиотските обръчи да се откъснат сами от Доган, защото повече не им е нужен, като го предадат на прокуратурата и НАП сведения за суми, сметки и финансови схеми.

3 Физическо отстраняване на лидера на ДПС.

Според Осман Октай обаче събитията от последните дни показвали, че е задействан План 2. Целта била Доган да бъде преследван не само от закона, но и компрометиран пред бедния си електорат, като нагледен пример как може да се лапа, ако си мандатоносител в правителството.

Специално на Доган може да бъде посветена спец операция, под кодовото име „Хищник”, предлага Октай. Финансовите далавери около „Цанков камък” били отлична стръв за проверяващите и разследващите. Върху блесналия хонорара от 1,5 млн. лв. Доган е трябвало да внесе през миналата година около 300 хил. лв. ДДС на бюджета, но той даже не се е регистрирал данъчно, защото е скрил тлъстата сума. Това автоматически го прави нарушител. Освен това до края на април тази година трябва да декларира пред НАП и Сметната палата доходите си като физическо лице, тоест милионите и да отчисли дължимия данък. Как ще постъпи обаче, тепърва предстои да видим?

Този път вътрешната атака срещу Сокола съвпадала и с външни интереси. Вятърът на промяната сега идвал откъм Босфора. От няколко години е ясно, че властта в Анкара не долюбва Доган и опитва да се отърве от него. Фаворитът на комшиите е друг, но шефът го извади от ръководството, обясняват с недомлъвки в ДПС.

Неофициално се твърди, че дистанциране от Доган е поискал и премиерът Бойко Борисов при посещението си Турция преди месец. Тогава министър-председателят обяви, че отношенията между двете страни ще се развиват без посредници, визирайки ДПС и Доган. Комшиите са приели такъв вариант, като срещу това България да се отвори за турски инвеститори и проекти, които да работят без политически комисионери.

Сгъстените облаци над елита от ДПС провокирали някои от най-близките му хора да търсят варианти как да спасяват позициите си във властта. Заместник на Сокола е засечен наскоро да търси контакти с управляващите, чрез посредник от Лондон. Депутатът се подготвял за меко кацане, ако самолетът на ДПС се взриви във въздуха.

Такива били плановете и на други видни депесари, които правели планове за властта в партията след махането на шефа. Освен това в смесените регион хората на Доган от няколко месеца флиртуват нескрито с месните гербери и им предлагат всякакво съдействие, за да не ги закачат..

Любопитство буди и информацията, че първородният син на Доган – Демир, се прибирал от студентстване в Гърция, за да поеме бизнеса на фамилията, който трябвало да се управлява вече на светло.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама