НОВИНИ


Христо Иванов пише до Брюксел за концесията на Летище ”София”

19 3769 09.04.2021
Христо Иванов пише до Брюксел за концесията на Летище ”София”

Христо Иванов отправи искане към Европейската комисия във връзка с предварителното становище на Комисията относно измененията в Договора за концесия на летище ”София”.


В искането си до Генерална дирекция "Конкуренция" Иванов излага опасенията си, че предварителното становище на Комисията е било базирано на непълната информация, предоставена от българското правителство относно измененията в концесионния договор. Иванов отбелязва и обстоятелството, че съществува осезаема и необяснима разлика в отношението на държавата към оператора на други две български летища - Варна и Бургас, получили отсрочка от една година за концесионните си такси, сравнено с 10-те години, предвидени за Летище "София".

 

"Всички тези обстоятелства пораждат сериозни опасения дали изискванията на правилата за конкуренция са спазени в случая с измененията в договора за концесията на Летище "София", се казва в писмото на Иванов до ЕК.

 

Припомняме, че по-рано днес, въпреки отпора от новите партии в парламента, министърът на транспорта Росен Желязков все пак подписа допълнителното споразумение към договора за концесията на летището, с което се отлага концесионната такса за първите 10 години.

 

С анекса се потвърждава ангажиментът на концесионера за заплащане на първоначалното възнаграждение в размер на 660 млн. лева към държавния бюджет в рамките на този месец.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама