СВЯТ


Навални отслабна с 8 кг, от затвора заплашват да го хранят насила

8 4142 12.04.2021
Навални отслабна с 8 кг, от затвора заплашват да го хранят насила
Алексей Навални

Служители на руския затвор заплашват да започнат да хранят насила зад решетките критика на Кремъл Алексей Навални, съобщи екипът му, след като той отслабна с 8 кг от началото на гладна стачка, предаде АФП.


"Виждайки сериозността на гладната стачка, администрацията заплашва всеки ден да започне насилствено хранене", заяви екипът на Навални в публикация в профила му в Twitter.

 

"Те все още не позволяват на лекар да го посети", казват от екипа, цитирани от БГНЕС.

 

44-годишният опозиционен политик сега тежи 77 килограма, а когато започна гладната стачка на 31 март беше 85 кг.

 

Навални, който едва преживя отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок" през август миналата година, започна да отказва храна в знак на протест срещу липсата на подходящо медицинско лечение в затвора заради силни болки в гърба и изтръпване в краката.

 

Най-известният опонент на президента Владимир Путин беше арестуван в средата на януари, когато се завърна в Русия от Германия, където беше лекуван от отравянето. Веднага след пристигането, през февруари беше осъден на две години и половина затвор по стари обвинения в присвояване .

 

Членове на екипа за негова защита, които го посетиха в наказателния лагер в град Покров на 100 километра източно от Москва миналата седмица, заявиха, че той също губи чувствителността на ръцете си. Адвокатите и съюзниците на Навални настояват той да бъде преместен в обикновена болница. Кремъл заяви, че опозиционерът няма право на специално отношение.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама