ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 3730 20.09.2007
Петъчната преса

Вестниците пишат за таксиджийските мераци за повишение на тарифите; за ревизиите на имоти и пари на 64-ма от властта; за Доган, харесващ Първанова; за рая на безработните британци.


Приватизация само за общинските болници, известява Дневник. 

За пръв път в предлаганите досега и връщани за преработване в министерството варианти за национална здравна стратегия се говори за безусловна приватизация на болници. Най-новият, трети документ, изработен от екипа на Радослав Гайдарски за периода 2007 - 2013 г., "разрешава" продажба на общинските болници, ако така искат местните власти. Университетските, големите окръжни и специализираните лечебни заведения остават държавни. От тях ще могат да се продават само неизползваните активи (дворни места, сгради и т.н.). Стратегията предвижда още поетапно повишаване на здравната вноска, определяне на отделен бюджет за всяко лечебно заведение и стимулиране на допълнителното осигуряване.

Спират докторските гастроли, добавя Дума.

Лекар, който работи на трудов договор в болница, няма да има занапред възможност да гастролира в още няколко лечебни заведения. Това предвижда Националната здравна стратегия за периода 2007-2013 година, която се очаква да бъде приета от кабинета до месец. Сега доктори сключват по няколко договора, което не им позволява да оказват пълноценна грижа за болните. По информация от Регионалния център по здравеопазване сега в София има и медик с общо шест сключени договора - трудов, допълнителни непълни трудови, консултантски и граждански. Предвижда се неправителствените организации, включително и религиозни сдружения, да имат право да създават свои здравни заведения от типа хосписи и поликлиники за бедни.

Таксиметровите шофьори искат поне 1 лев за километър пробег, съобщава Дневник. 

Цената на километър пробег за таксиметровите превози трябва да е поне 1 лев, заяви председателят на Асоциацията на таксиметровите синдикати в България Стефан Боснов. Предложенията са за първоначална такса на превоз и такса за повикване по 1.50 лева, за дневна тарифа - 1.20 лева за километър, нощна - 1.32 лева за километър и за престой - 0.50 лева на минута. Боснов обясни, че една от причините за увеличението е постановление на Министерския съвет от 11 септември 2006 г., което трябва да влезе в сила през март 2009 г. и според което работното време на водачите на таксита трябва да бъде 6 часа, без включени почивки. При такова работно време и сегашните тарифи, шофьорите няма да могат да покриват дневната и лизинговата си вноска.

И маршрутките плачат за по-скъп билет, информира Стандарт. 

Оставаме на мнението, че билетите трябва да вървят нагоре с горивата. Не можем обаче да вдигаме цените, без да има решение на Столичния общински съвет. Засега билетът няма да поскъпва. Това коментира шефът на Асоциацията на маршрутните превозвачи Витан Андреев. Според него дори и да има някакво поскъпване, то няма да е в близко време и няма да е 200%. Повишаването на цената на билетчето от лев на 1,50 лв. стана след дълги преговори между превозвачите и общината. Фирмите продължават да изпълняват договора си към градската управа за подновяване на автопарка си. Според превозвачите рязкото качване на цените ще има обратен ефект и пътниците ще намалеят.

1000 лв заплата за служителите на българското ФБР, пише Новинар. 

1000 лв. заплата ще вземат всички служители от новата Национална агенция по сигурността, техните възнаграждения ще бъдат приравнени към тези на военните контраразузнавачи, съобщи Frognews.bg. Контраразузнавачите от Националната служба "Сигурност" са с месечни заплати от 650 - 700 лв. Колегите им от финансовото разузнаване взимат по 800 лв. Засега с най-големи шансове да оглави българското ФБР е секретарят на правителствения Съвет по сигурността Петко Сертов. За заместник на службата се спряга доскорошният шеф на националното следствие Ангел Александров. Той бе принуден да подаде оставка, след като сътвори компроматния скандал около делото срещу шефа на Топлофикация - София Валентин Димитров, в който бе замесен и министър Румен Овчаров, който също подаде оставка.

Ревизия за имоти и пари на 64-ма от властта, оповестява 24 часа. 

Националната агенция за приходите ще провери 64-мата представители на властта, които не са декларирали пред Сметната палата имоти и доходи. Това става ясно от одобрен от правителството доклад за борба с корупцията през първите 6 месеца на годината. Сред нарушителите най-многобройна е групата на кметовете и зам.-кметовете – 29. Следват ги 13 прокурори и 10 представители на партийни ръководства, които от тази година също трябва да огласяват имуществото си. Единственият представител на изпълнителната власт, който не се е отчел, е зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев. Предвидената по закон глоба за нарушителите е от 1000 до 1500 лв.

88 уволнени за корупция, съобщава Дума.

НАП ще проверява финансите на 253 партии, които не са се отчели за 2006 г. През първото полугодие на 2007 г. за корупция са уволнени 88 служители от държавната администрация, петима са временно отстранени, а 35 са преназначени. Първоначално от МС обявиха, че уволнените са 37, но после допълниха, че в новата статистика влизат служители от системата на МВР. Това стана ясно от отчета за изпълнение на Стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията за периода януари-юни 2007 г. Правителството разгледа документа и прие програма за изпълнение на Стратегията за второто полугодие. От началото на 2007 г. агенция "Митници" е работила по над 600 преписки, като са образувани 37 дисциплинарни производства срещу митнически служители и са наложени 35 дисциплинарни наказания. От документа става ясно, че са образувани 77 дисциплинарни производства, прокуратурата е сезирана по 81 случая, а двама са осъдени с влязла в сила присъда. НАП ще направи проверка на политическите партии и юридическите лица с нестопанска цел, които не са подали в срок отчетите и декларациите си, стана ясно вчера. 253 политически партии (70% от регистрираните) не са отчели финансите си за 2006 г. Според Закона за политическите партии, те ще бъдат санкционирани и като бъдат лишени от държавна субсидия до произвеждането на следващите парламентарни избори.

Кольо Парамов: Учеха ме да шпионирам и да вербувам, вместо да следвам, цитира Демокрация днес.

 “Вместо да се уча в Московския университет “Ломоносов”, бях обучаван да шпионирам. Денем на светло работех едно, нощем – друго. Трябваше да наблюдавам огромен контингент от хора, да анализирам доста действия, да разработвам, да вербувам, да ангажирам много хора, къде с пари къде с имоти, но да знам всичко за всеки. И го правех. Много точно, педантично, в срок, при съответните указания и заповеди”. Това пише в открито писмо до председателя на Комисията по досиетата ексдепутатът Кольо Парамов, чието досие също беше оповестено. В него бившият резидент на Държавна сигурност намеква, че БКП е финансирала „Червените бригади”, „Сивите вълци” и Мехмед Али Агджа.

Доган харесал Първанова, разкрива Дневен Труд. 

Сред кандидатите за кмет на София лидерът на ДПС Ахмед Доган харесва най-много жълтата Антония Първанова, за която се изказал най- ласкаво пред предизборния щаб. В движението обсъждали, че хубавата докторка е много “разтропана” и с хъс за победа. Но не била печеливша. В ДПС харесват и десния Мартин Заимов, но не можели да направят рязък десен завой. Най-вероятно било на първи тур партията да не подкрепи никого. Най-важно за партията било за първи път да вкара поне водача на листата си с общинари д-р Стоян Стоянов.

Водата скача с 20 % , ужасява Монитор.

Цената на питейната вода в София може да стане 1, 23 лв. за кубик от ноември. Такова поскъпване с около 17 стотинки ще поиска концесионерът "Софийска вода" от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, ако успее да изпълни необходимите за това условия. Това съобщи вчера изпълнителният директор на фирмата Грег Ендемано. "Първото условие за поскъпването на кубик вода до 1, 02 лв. без ДДС от следващия месец е дотогава "Софийска вода" да вложи поне 15 млн. лв. във ВиК мрежата и тази инвестиция да бъде потвърдена от столична община. В момента цената на кубика е 1, 06 лв. с данъка.", обясниха от фирмата концесионер. От там допълниха, че другото условие за увеличението е "Софийска вода" да получи външно финансиране от Европа. Европейската банка за възстановяване и развитие е готова да отпусне кредит от 50 млн. лв. за капиталови разходи на водоснабдяващата фирма, съобщи пък директорът на представителството на банката у нас Томас Майер по време на подписване на договор между двете институции за изкупуването на въглеродни кредити по проект за възобновяеми енергийни източници.

България - рай за безработните британци, разказва Монитор.

България е рай за безработните британци, решили да се заселят у нас. Това пише британското издание "Метро", като се позовава на решение на съд, който задължил родните власти да плащат на граждани на Европейския съюз, които са без работа в страната, същите социални помощи, които те биха получавали в родината си. Това означава, че британците ще получават 230 паунда (840 лева) месечно, което е повече от средната за България заплата от 140 паунда (400 лева) месечно и четири пъти повече от социалната помощ от 60 паунда (160 лева), която получава безработен българин. Решението беше взето, след като безработен германец осъди българското правителство във Върховния съд, като поиска да му бъдат изплащани социални помощи в съответствие със законите на ЕС, които страната е приела и подписала. Михаел Витвер на 30 години, който живее във Враца, спечели делото и сега получава 570 евро месечно, което се равнява на 397 паунда.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама