НОВИНИ


ВАС ще се произнесе до месец по жалбата срещу отказа да бъде заснето броенето на бюлетините

1 2812 14.04.2021
ВАС ще се произнесе до месец по жалбата срещу отказа да бъде заснето броенето на бюлетините

Върховният административен съд ще се произнесе до месец по жалбата срещу отказа да бъде заснето броенето на бюлетините от парламентарните избори на 4 април. Делото се води по жалба на Обединение ”Демократична България”.


Върховният административен съд не успя да се произнесе преди изборите на 4-ти април, независимо, че магистратите насрочиха делото в съкратени срокове. Ход на делото бе даден днес. Прокурор Христо Ангелов коментира, че има две становища по случая. Според него, видеонаблюдение трябва да има: 

"Моето лично мнение е да има видеонаблюдение, защото се гарантира един прозрачен изборен процес и то в реално време".


Юристът Надежда Йорданова, която е избрана за народен представител от "Демократична България", коментира за БНР, че видеозансемането дава повече гаранции. Ако процесът показва сериозни проблеми в Изборния кодекс, това ще наложи спешни промени:

 

"И тези проблеми трябва да бъдат решени в първите дни на Народното събрание. Това разделяне на обжалваемостта на актовете на Централрната избирателна комисия част от тях да се обжалват по бързата писта, в кратките срокове, така, щото да има гаранция, да имаме произнасяне до изборния ден от една страна и от една страна другите всички останали административни актове на Централната избирателна комисия, които се гледат по общия ред. Тази абсурдна норма доведе и до абсурдната ситуация ние два месеца да нямаме окончателно решение по един спор, който засяга пряко провеждането на изборите за Народно събрание".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама