НОВИНИ


Фон дер Лайен: 50 милиона дози от Pfizer/BioNTech идват по-рано в ЕС

4 2941 14.04.2021
Фон дер Лайен: 50 милиона дози от Pfizer/BioNTech идват по-рано в ЕС

50 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech ще пристигнат в Европейския съюз по-рано. Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред журналисти.


Очаква се през втората четвърт на тази година в ЕС да има общо 250 милиона дози от препарата срещу инфекцията. Допълнителните 50 милиона дози също ще бъдат разпределени пропорционално между страните членки, увери фон дер Лайен. 

 

“Pfizer/BioNTech се доказаха като надеждни партньори. Сега навлизаме в преговори за трети договор, който ще осигури 1,8 милиарда допълнителни дози за 2022 и 2023 г“, обяви Урсула фон дер Лайен.

 

Председателят на ЕК категорично посочи, че блокът трябва да заложи на технологии, които доказано работят, каквито са иРНК ваксините. 

 

Новината за новите по-ранни доставки на дози от препарата идват на фона на друга притеснителна новина за ЕС - поредният проблем с ваксините, но този път от друга компания - Johnson&Johnson. От там обявиха, че временно ще отложат доставките на количества, предвидени за блока поради опасения от образуване на тромбози. Това е пореден препъникамък по пътя към 70% имунизирано население. Ваксината е еднодозова и щеше значително да ускори процеса по имунизация в ЕС. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама