НОВИНИ


Страхът като злощастно съвпадение със скъсания менискус по време на мачле

51 13451 19.04.2021
Страхът като злощастно съвпадение със скъсания менискус по време на мачле
Ето това се прави...

Премиерът в оставка е с травма. Постъпил е в болница. Скъсан менискус – това знаем от съобщение на пиарката му Севдалина Арнаудова до медиите. (Не приемаме шегите в мрежата, че съобщението е писано след извънредната пресконференция в неделя…) Просто злощастно съвпадение.


Но хората... Те все съмняват. Например, че Борисов търси начин да не се яви в парламента на 21 април, където да говори за Плана за възстановяване, който трябва да бъде предаден в Брюксел до края на април. Има го във всеки втори пост в мрежата.

 

Затова потърсихме професионално мнение за повече яснота.

 

Скъсан менискус е едно от най-честите ортопедични увреждания и в повечето случаи е резултат от спортен инцидент или е възникнало след падане или дори по време на всекидневни дейности като навеждане, или по-рязко приклякване. Менискусният хрущял е разположен между бедрената кост и подбедрицата. Той служи като възглавница и намалява търкането при свързване на двете стави. Тяхната функция е да разпределят тежестта на тялото при ходене или тичане. Тези две меки тъканни структури са зле кръвоснабдени и понякога могат да бъдат увредени.

 

Колянна артроскопия и лечение на менискуса.
Операцията се извършва чрез два разреза от 1-1,5 см в предната част на коляното. В повечето случаи не се налага хоспитализация на пациента и обикновено се прилага местна упойка. Пациентът може да се прибере в къщи още същия ден и да започне рехабилитация веднага. Пациентите се придвижват с помощта на помощни средства в продължение на 7 дни.

 

Това означава, че Борисов ще може да посети Народното събрание след 27 април. Освен ако не реши да отиде по-рано, но с патерици, да речем.

 

***

Премиерът в оставка няколко пъти изрече опасенията си, че народните представители, без тези от ГЕРБ, искат да отиде в парламента, за да му устроят „народен съд“. Няколко пъти той финтира, казано на футболен език, тяхното желание, което пък предизвика коментари и анализи на наблюдатели, но също и в мрежата, че всъщност го е страх да застане пред народните избраници. Съмненията имат и своя предистория – нежеланието му месеци наред – по време на масовите протести срещу управлението му, него лично и срещу главния прокурор Гешев, да се появи на публично място, както и да се срещне с журналисти. Към това беше прибавено и отбягването на въпроси за изтеклите по-рано записи и снимки от спалнята му, където се виждаше чекмеджето пълно с пачки евро и златни кюлчета.

 

Така че да говорим за страх е уместно.

 

Страхът е комплекс от негативни чувства, емоции и характерни реакции у хората и животните, които се активират от явление или обект, възприеман за заплашителен.

Страховете обикновено имат защитна функция. Страхът е чувство, породено от някаква случка. Ако някой е страдал, го е страх да не попадне отново в такава ситуация.

Ако се направи психоанализа за причините, пораждащи страх, и се потърси отговор на въпроса какво е страх, ще трябва да се разгледа биологичната същност на страха. При съществуваща опасност определени зони от мозъка – амигдала и хипоталамусът – се активират, за да контролират физическия отговор на страха. Химически вещества като адреналин и стрес хормона – кортизол, се изливат в кръвоносната система, като това изливане предизвиква определени физически реакции. И ето ви готов СТРАХ.

 

Налага се изводът (поне един), че премиерът-спортист е организирал мачле, за да разпусне след тежкия трудов ден и пренатоварването с мисловна дейност. Тичал е подир топката, но отстрани е дебнел подлият страх. Страхът да не загуби в резултата. Кой резултат? – хайде сега...

 

Комбинацията се е изразила в скъсване на менискус.

 

Страхът отдавна занимава умната част от човечеството – доказано по-малобройната.

 

Шилер е казал: По-добре страшен край, отколкото страх без край.

 

Има два лоста, които движат някои хора в живота: страхът и личният интерес. Това пък ни е оставил Наполеон.

 

Английският поет Самюел Колридж в заключение: В политиката това, което започва със страх, обикновено завършва с глупост.

 

Толкова от нас.

 

Пожелаваме на г-н Борисов бързо оздравяване и възстановяване. Чакат го още много мачлета. Ако приятелите не се окажат много заети, де…

 

Фрог нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама