НОВИНИ


ЕМА решава за ваксините ”Джонсън и Джонсън” и ”Спутник V”

2 3162 20.04.2021
ЕМА решава за ваксините ”Джонсън и Джонсън” и ”Спутник V”

Европейската агенция по лекарствата решава днес какво ще се случи с препарата срещу COVID-19 на Johnson&Johnson. Еднодозовата ваксина е обект на проверки заради потенциалната връзка със случаи на тромбози. Очаква се в ранния следобед регулаторът да съобщи дали препаратът е безопасен за употреба.


Приложението на ваксината “Янсен” бе временно преустановено в САЩ, а това доведе и до предпазливост от страна на Европа. Препаратът е на същия принцип, на който е създадена и Оксфордската ваксина и поради тази причина се извършват проверки. 

 

Препаратът на Johnson&Johnson обаче е еднодозов и в този смисъл ако европейският регулатор даде зелена светлина и приложението му в рамките на блока започне, значително ще се ускори ваксинацията в рамките на Общността. Гърция обаче обяви, че няма да използва препарата. 

 

Становище на ЕМА се очаква и за друга ваксина - “Спутник V”. Това становище с нетърпение очаква Австрия, която води преговори за покупка на един милион дози. Канцлерът Себастиан Курц обаче обяви, че употребата на ваксината ще стане едва след като ЕМА се произнесе. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама