НОВИНИ


По следите на агентите на ГРУ: Генерал ръководил операцията в Чехия

12 7332 22.04.2021
По следите на агентите на ГРУ: Генерал ръководил операцията в Чехия

Ген. Андрей Аверянов е командирът на ГРУ, който наблюдавал операциите на агентите от звено 29155. Той пътувал под прикритие в Централна Европа по същото време, по което била проведена акцията в Чехия, а часове преди взрива се върнал обратно в Москва, показва разследване на “Bellingcat”.


Това е една от едва двете известни операции с участието на ген. Аверянов. Той е пътувал лично в чужбина, което дава повод да се смята, че е голямо значението на тази подривна мисия на руската държава. Ген. Аверянов е високопоставен военнослужещ, който, според записи от телефонни разговори, комуникира на пряка линия както с началника на ГРУ, така и с Кремъл.

 

В операцията на ГРУ, свързана с взривовете в Чехия, са участвали най-малко шестима агенти на звено 21955. Те са пътували под дипломатическо прикритие до Будапеща, което се намира на около пет часа път с кола от оръжейния склад. Всичко се е случило малко преди самата експлозия. 

 

Поне един от тези дипломати до България няколко месеца по-късно - в дните, когато Емилиян Гебрев е отровен с химическо оръжие от членовете на същото звено на ГРУ.

Данните на “Bellingcat” показват, че операцията е била планирана за по-ранна дата, но е била отложена с около седмица по неизвестни към момента обстоятелства. Изглежда, че операцията включва няколко координирани пътувания на членове на подразделение 29155 до Чехия през съседни страни, както и мисия за подготовка в Швейцария.

 

Подготовката 

 

На 25 септември 2014 г. ген. Денис Сергеев и подполк. Игор Гордиенко летят от Москва до Женева, където са отседнали в хотел до летището. Пътували са под издадено от ГРУ фалшиви самоличности - Сергей Федотов и Георги Горшков. “Bellingcat” по-късно установяват, че ген. Сергеев е “третият човек” в операцията срещу Скрипал. Двамата с Горшков са пътували шест месеца по-късно до България, за да извършат покушението над Емилиян Гебрев. 

 

Сутринта след пристигането си в Женева Сергеев и Гордиенко наемат автомобил BMW 116i от компанията Sixt. Връщат колата пет дни по-късно, а за това време на навъртат 545 км, показват документи, получени от разследващата група. При предишни материали на "Bellingcat" бе установено, че по време на пътувания до Женева телефонът на Сергеев е бил в района на Шамони - курорт във френските Алпи на около 60 км от Женева. По-късно френски медии съобщават, че западните разузнавателни служби са открили, че блок 21955 е създал скрита логистична база там.

 

В този период Сергеев комуникира активно с шефа си - ген. Андрей Аверянов. 

 

Генералът от ГРУ

 

На 2 октомври 2014 г. командирът на двамата шпиони купува самолетен билет от Москва до Лисабон. Датата на полета е два дни по-късно - на 4 октомври. Генералът пътува като турист под прикритие. Името, което използва е Андрей Оверянов - разлика от само една буква с истинското му име. Не е ясно дали ръководителят на операцията е имал среща с някого в португалската столица или целта е била да влезе в Шенгенското пространство. 

На 7 октомври купува билет от Лисабон до Виена, но така и не го използва. По-късно на 4 октомври 2014 г. Аверянов лети до Женева, където го чакат Сергеев и Федотов. Връща се в Москва два дни по-късно чрез полет с прекачване през Варшава. 

.

На следващия ден ген. Аверянов и още четирима агенти от звено 21955 се срещат в централата на ГРУ в Москва. И четиримата си купуват самолетни билети за различни дестинации, само на няколко часа път с кола от склада за боеприпаси в Чехия. 

 

"Поклонението" до Врбетице 

 

През следващите няколко дни агентите на ГРУ плъзват из Централна Европа. Петров и Боширов пристигат в Прага н 11 октомври, отсядт в хотел и дори публикуват своя снимка в социалните мрежи. Това евентуално е позволило проследяването на дуото преди отравянето на Скрипал. 

 

Долу-горе по същото време друг агент - Николай Йежов, пристига във Виена. Ген. Аверянов пристига там на 13 октомври. 

 

На тази дата Боширов и Петров се местят от Прага в Острава - на около час път с кола от склада.

 

Според една от работните хипотези за случилото се Йежов и Аверянов са пътували до Острава. Градът се намира на около 3 ч. път с кола от Виена, където агентите се събират. Смята се, че там са се срещнали и с двамата офицери под дипломатическо прикритие, за да се организира цялата операция. 

 

Все още не е ясно как точно екипът на ГРУ е получил достъп до склада във Врбетице, за да поставят експлозивите. Според информация на чешката полиция и местни медии Боширов и Петров са се представили за търговци на оръжия от Таджикистан и са поискали достъп до депото в периода 13-17 октомври от името н Imex - един от големите оператори. Не е ясно обаче дали са получили достъп през договора си с фирмата или по друг начин. 

 

Така или иначе на 16 октомври в 9.25 ч. сутринта експлозията се случва в склад за боеприпаси №16 във Врбетице. Унищожени са 58 тона боеприпаси. Загиват двама служители, а освен това са причинени и сериозни материални щети.

 

Завръщането 

 

Минути след експлозията Анатолий Чепига и Александър Мишкин (каквито са истинските имена на Боширов и Петров) се качват на самолет и отпътуват от Виена обратно за Москва. Ген. Аверянов и подполк. Николай Йежов пътуват с кола обратно до Виена още същия ден като отиват директно на летището. Йежов обаче се връща в Москва чак на 3 ноември 2014 г. като в дните преди датата на полета е купил поредица от билети за различни дати. 

 

Според разкритията на “Bellingcat” и чешката полиция става дума за изключително изтънчена операция на руските служби. Тя включва не просто най-малко шестима агенти под прикритие, но изисквала участието на командир в лицето на ген. Аверянов. Лица от този ранг обикновено не пътуват рутинно под прикритие поради високия риск. Аверянов е пътувал с още една друга мисия по този начин - през 2015 г. Прякото участие на генерал Андрей Аверянов също засяга тясно политическото ръководство в Русия.

 

Обхватът и значението на операцията за Кремъл са подчертани от поредицата военни награди, връчени на членовете на подразделението, взели пряко участие в мисията. следа от мисията.

 

Тези обстоятелства взети заедно показват значението на тази операция за руското военно и политическо ръководство, както и възприемането на мисията като успешна.

 

Превод и редакция: Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама