НОВИНИ


Очаквано ГЕРБ поиска мораториумът върху правителството да бъде обявен за противоконституционен

15 3553 23.04.2021
Очаквано ГЕРБ поиска мораториумът върху правителството да бъде обявен за противоконституционен
Десислава Атанасова БГНЕС

Очаквано ГЕРБ поиска обявяване на противоконституционност на мораториума върху правителството. Това стана ясно по време на поредния за деня брифинг на партията на вожда в оставка Бойко Борисов.


„В понеделник, в 9 часа сутринта, ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и едновременно с това обявяване за противоконституционен мораториума, който Народното събрание прие. Ще питаме КС допустимо ли е с решение НС да отнема и ограничава правомощия на Министерски съвет и други държавни органи, които изпълняват функцията си, съгласно българската Конституция и закони. Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно тя отново трябва да се напомни на юристите в НС от партиите на промяната“, заяви със заплашителен тон шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

В допълнение, според Екатерина Захариева решението на НС рязко противоречало на Конституцията на Република България, нарушавайки принципа на правовата държава и на разделението на властите.

 

„С него де факто се ограничава не само дейността на МС, но и на всеки един държавен орган. Спират се назначенията на всеки един държавен служител, независимо на какво ниво – в КС, в президентството и т.н.“, заобяснява тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама