НОВИНИ


Проф. Момеков: Да се хванем за ръце и да вървим заедно през COVID кризата

28 3711 23.04.2021
Проф. Момеков: Да се хванем за ръце и да вървим заедно през COVID кризата
Проф. Георги Момеков

Предстои да се направи проучване дали ваксината „Янсен“ може да се постави и с две дози. При една доза тя дава доста добра защита. Еднократното убождане е голямо удобство - липсват логистични проблеми и хаос. Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков по БНТ.


„Векторните ваксини не са съвсем еднакви. Те носят гена на вируса, кодиран в спайк протеин, но при едната ваксина е пипнат. Ако сравним риска да не се ваксинираме и да се разболеем с коронавирус, то ползата е огромна. Питайте лекарите от интензивните отделения колко хепарин отива за пациентите, вместо ако бяха ваксинирани“, обясни той.

 

„Майка ми имаше втора доза на АстраЗенека и аз я посъветвах да си я постави. Сега живея много по-спокойно, защото знам, че тя ще бъде предпазена. Цената на ваксината на АстраЗенека е много ниска, което също е предимство“, обясни проф. Момеков.

 

По думите му са се изговорили много глупости. „Важно е да се хванем за ръце и да вървим през тази криза заедно. Това е единственият начин да се справим с нея“.

 

„Лекарствата не са нещо, което може да се създаде с магическа пръчка. Вирусите са доста особени същества. Те са родени, за да ни заразяват и чат-пат да ни убиват. Там, където смъртността е най-ниска ще видите и най-консервативните протоколи“, добави той.

 

„Пандемията ни даде възможност да се погрижим за близките си. Вие погрижихте ли се добре за тях?“, попита проф. Георги Момеков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама