НОВИНИ


Тодор Тагарев: България трябва да има позиция по скандала Русия-Чехия

10 3100 26.04.2021
Тодор Тагарев: България трябва да има позиция по скандала Русия-Чехия
Тодор Тагарев

Щом в дипломатическия скандал между Русия и Чехия е замесено името на български гражданин – бизнесменът Емилиян Гебрев, трябва и България да има позиция по въпроса. Това каза по БТВ бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.


„Тази външна политика е въпрос на изпълнителната власт“, каза Тагарев. Според него трябва по дипломатическа линия страната ни да поиска информация за какво точно е участието на Гебрев и неговия бизнес. „Имало е снабдяване с оръжия за Украйна, твърди се, че Гебрев е доставял такива боеприпаси. Това лесно може да се провери. Ние сме длъжни да обменяме информация с други държави“, допълни Тагарев.

 

Според него след публикацията по темата в „Ню Йорк таймс“ може да се очаква реакция по най-високите нива на държавната администрация.

Относно съобщенията от Кремъл, че Русия подготвя списък с „неприятелски държави“, Тагарев коментира, че ние вече сме в такъв списък. „Русия е обявила НАТО за враг, НАТО са 30 страни, ние също сме сред тях“, поясни той.

 

За военните учения в Черноморския регион Тагарев коментира, че всяка от страните е постигнала целите си – Русия се е утвърдила като политическа сила, докато демократичните държави показаха решителност. „Показа се, че Украйна като партньор на Европа ще получи сериозна подкрепа“, допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама