НОВИНИ


ГЕРБ с нови маневри за плана за възстановяване

13 3129 27.04.2021
ГЕРБ с нови маневри за плана за възстановяване

Борисов заяви днес - МС одобрява Плана за възстановяване и още утре го пращат в Брюксел. По-различно обаче звучеше позицията на вицепремиера в оставка Томислав Дончев пред депутатите от бюджетната комисия. Планът ще бъде изпратен за предварителна проверка, която не е обвързваща. Това е предшестваща процедура и не е ясно колко точно ще продължи.


“Утре ще приемем и плана и ще го пратим, като искат, то не е Библия, може след това да се поправи, да се преписва, да се слага, те са гъвкави документи, това е ежедневен преговор с Европейската комисия, с хората, които дават пари”, заяви на домашния си брифинг в Банкя премиерът в оставка, болничен и отпуск.

 

Планът за възстановяване се превърна в ябълка на раздора в новия парламент. Депутатите в 45-тото Народно събрание искаха Борисов да се яви за пръв път от година и половина в пленарна зала, за да го представи, а обвиненията, че той е корумпиран и облагодетелства фирми от близкото обкръжение на Борисов обидиха ГЕРБ и в Дончев. Критиците не го били чели. И понеже критиците не искали да се внася, ГЕРБ нямало да го направят. Такава поне бе позицията преди седмица. Мотивът на кабинетът в оставка - коректно било новото правителство да го коригира, ако желае. 

 

И на фона на това Борисов днес заяви - планът ще бъде одобрен и внесен. Но Дончев побърза да уточни - процедурата е за предварителна проверка, която освен това не е обвързваща. Тази проверка е по 11 критерия.

 

Досега се смяташе, че ако до края на април България внесе своя план в ЕК и ако той получи одобрение, първите плащания може да се очакват през юли. 

 

Финалният краен срок за внасянето на Национален план за възстановяване обаче е 2022 г. обяви Дончев. По думите му немалко страни от ЕС не са приключили работата по своите планове за икономическо възстановяване от пандемията.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама