НОВИНИ


Съдът игра контра на МВР, пуска "Лапачите" срещу подписка

52 5742 26.03.2010
Съдът игра контра на МВР, пуска "Лапачите" срещу подписка

Въпреки настояване на прокуратурата, групата за източване на ДДС да остане постоянно в ареста, Софийски градски съд освободи петима от задържаните при операция „Лапачите”. Обвинението се закани да протестира мярката.



След няколкочасово заседание съдът постанови мярка подписка за четирима от задържаните. За Пламен Точев – Голямата пачка съдът определи мярка парична гаранция в размер на пет хиляди лева. Точев трябва да внесе паричната гаранция в 14-дневен срок от постановяването на определението на съда.

С мярка подписка са съпругата му Румяна Точева – Малката пачка, Наташа Груева, Виолета Нацкова и Симеон Каракаолев. Съдът прецени, че не са налице основания за най-тежката мярка „задържане под стража” и че липсват доказателства, че те са част от организирана престъпна група. Прокурорът заяви, че ще протестира мярката.

Припомняме ви, че в сряда полицията задържа група за източване на ДДС при спец акция с кодовото име "Лапачите". По данни на МВР босът на групата е Пламен Точев-Пачката, на 35 г., криминално проявен. Той действал заедно със съпругата си Росица-Малката Пачка, на 36 г. В престъпната схема участвал и един от шофьорите - Георги Кочев-Гаргата.
Припомняме, че престъпниците бяха заловени преди два дни, като обвинителите смятат, че те са източвали ДДС.

Счетоводството на групата е било водено от Димитър Чучулигов- учулигата, на 37 г., и Наташа Груева, на 32 г. от с. Старчево. Стоките са пласирали в София, където е задържана Ноцкова. Вчера по обяд бе арестуван и кметът на с. Кавракирово Симеон Караколев, който имал участие в транспортна фирма, превозвала стоките.

Групата е действала по класическа схема, като е внасяла храни от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък печалба. При насрещни проверки на фирмите по БУЛСТАТ е разкрито, че те не се занимават с внос на плодове и зеленчуци. ДДС пък е било начислявано на гръцките фирми износителки.

Анализът на иззетите веществени доказателства най-вероятно ще докаже щета за 20 млн. лв. за последните 2 г.
"Съседи сме с Митко и го познавам от дете. С родителите му съм учил заедно. Нищо не съм разбрал за акцията на полицията. Преди дни ме черпи за новороденото си бебе, кръстено на баща му Янак. Той пък беше учител и музикант. Много свестни родители. Не вярвам и синът им да е замесен в далавери", коментира вчера съседът на Чучулигата Иво Хаджиев.

Димитър Чучулигов има счетоводна и транспортна фирма "Весман" заедно с Магда Въгларска. Фирмата им има лиценз за международен превоз на товари.
Магда и съпругът й Ангел пък са кръстници на децата на бивш полицай от Петрич. Преди 8 г. Ангел Въгларски бе замесен в контрабанда на гориво от Гърция, имал и петролна база в южния град. Семейство Въгларски вчера е било викано за разпит в полицията.

Пачката от години се занимава с внос на плодове и зеленчуци от Гърция. Сега смятал да строи цех за преработка и съхранение с капацитет 1300 кг на ден.
"Не разбрах, че са арестували Наташа. Знам само, че полицията й претърси къщата.
В селото повече обиски не са правени. Няма други арестувани от нашите хора. Наташа има 2 деца, със съпруга й се занимават със земеделие", каза кметът на Старчево Георги Кузманов.
Задържаният му колега Симеон Караколев е кмет на Кавракирово трети мандат, избран от коалиция между земеделци и радикали. За престъпната схема с внос на плодове и зеленчуци от Гърция на името на фантомни фирми с истинскиБУЛСТАТ на реални сигнализира шефът на митница Югозападна Николай Шушков на среща с финансовия министър Симеон Дянков в края на м. г. Според неофициална информация Пачката и сие зареждали със стоки софийски борси и тържища.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама