НОВИНИ


Цветозар Томов: Важно е да се приемат повечето от промените в Изборния кодекс

5 3065 28.04.2021
Цветозар Томов: Важно е да се приемат повечето от промените в Изборния кодекс
Цветозар Томов

Важно е да се приемат повечето от промените в Изборния кодекс, защото касаят отдавна съществуващи дефекти в изборното ни законодателство. Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов, университетски преподавател, бивш говорител на ЦИК.


Той подчерта, че нито една технология на гласуване не може да реши проблемите с честността на вота.  „Машинното гласуване е сравнително проста процедура. Бих подкрепил решение за такова гласуване. Но не и като хибриден модел - машина и хартия, защото това само затруднява процеса.

 

За гласуване по пощата трябва да имаме изборен регистър. Заради липсата на такъв регистър е трудно да се прецени какъв е относителният дял на избирателите извън страната от общия брой избиратели, които могат да участват в гласуването... Няма никаква логика в лимита на броя изборни секции в страни извън Европейския съюз“. 

 

Социологът уточни, че и сега президентът назначава членовете на ЦИК, а ръководството се избира от парламента.  „Около това само тръгват предизборни внушения. Одобрявам предложението за професионализация на ЦИК и хората в нея да се избират на базата на личните им качества. Но това не мина. Затова наистина трябва да се осъвремени съставът на Комисията“. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама