НОВИНИ


Христо Грозев: Русия какво невинно обяснение има за присъствието на осемте агенти по време на взривовете?

40 3561 29.04.2021
Христо Грозев: Русия какво невинно обяснение има за присъствието на осемте агенти по време на взривовете?

След вчерашния брифинг на прпокуратурата, на който бяха преповорени голяма част от разкритията на Bellingcat за действията на руските агенти от ГРУ на родна територия, темата излезе в масовите медии и днес вече е на дневен ред. Даже бе привикан посланикът на Русия в България. Прокуратурата каза и нещо, което все пак не бе известно - пожар на 30 май 2015 г., при който са били унищожени поредица от събрани доказателства за взривове в български оръжейни складове.


"Това ни е убягнало. Именно в този ден виждаме напускане на страната на трима от най-висшестоящите агенти на ГРУ", посочи пред bTV журналистът от Bellingcat Христо Грозев.

 

Той обясни, че има три различни позиции в момента - на чешките власти, българската прокуратура и на ЕМКО. От фирмата на Емилиян Гебрев вчера излязоха с поредната си позиция, в която опровергаха твърденията на българското държавно обвинение и попитаха - защо чак сега? Според Грозев има политически, а и частни причини за разминаванията.

 

"Чехия посочи България като цел на ГРУ, но това е за да не се затварят вратите към Москва. Българската прокуратура пък преувеличи ролята на Гебрев. Много голяма част са и на други търговци, и на българската държава. Руската пропаганда веднага скочи на това противоречие - че те не могат да се разберат", посочи Грозев.

 

Журналистът обясни, че всички взривове са свързани с военна техника и боеприпаси, предназначени за износ в Украйна, която в онзи момент е имала особена нужда от това. Гебрев е изнасял в Украйна боеприпаси които са били необходими на отбраната, тъй като те не могат да работят с всякакви боеприпаси, но далеч не е единственият.

 

"ЕМКО е държал само около 20% от боеприпасите в Чехия. Това е атака свързана въобще с опит да се парализират всякакви доставки към Украйна", обясни още Грозев.

 

"Русия какво невинно обяснение има за присъствие на осем нейни агента в тези държави по време на взривовете?", попита още журналистът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама