ХРАНА И ВИНО


Постното прояснява мозъка, изостря сетивата

0 7772 27.03.2010
Постното прояснява мозъка, изостря сетивата

На Лазаровден и Цветница се хапва вкусно, но постно.



Трапезата на Лазаровден и Цветница според канона трябва да съдържа постни празнични ястия. Любителите на мръвките се налага да почакат още седмица до Великден, за да се "облажат". При положение, разбира се, че спазват Великденския пост. Мнозина предпочитат да се разтоварят само през последната седмица, което също е полезно. Впрочем всеизвестен е фактът, че постното прояснява мозъка, изостря сетивата и подобрява паметта.

Постните манджи обаче далеч не са така лесни за приготвяне, както изглежда на пръв поглед. В празничните дни, седмица преди Великден, по традиция се залага на ястия като яхния със сухи чушки и маслини, печен шаран, рибно филе с гъби печурки, салата от зрял фасул и картофи, кадаиф за десерт.

Предлагаме ви една бърза, но много вкусна рецепта за пълнени сухи чушки с ориз и гъби:

Продукти
15 бр. пиперки сушени
150 гр ориз
150 гр гъби
100 гр лук кромид стар
40 мл олио

Приготвяне

1.Чушките се измиват добре и се накисват в студена вода за 3-4 часа
2.Приготвя се плънката: оризът се сварява в 1,5 чаша вода, а лукът се запържва заедно със ситно нарязаните гъби
3.Смесват се сварения ориз с гъбите и лука, посоляват се и се подправят с чубрица, червен и черен пипер на вкус
4.Отрязват се дръжките на чушките и се отстранява семето
5.Чушките се пълнят не мнго плътно с плънката и се нареждат легнали в широка тенджера
6.Върху тях се сипва малко олио и се покриват с порцеланова чиния
7.Заливат се, докато бъдат изцяло покрити с гореща вода и се варят на слаб огън, докато водата се изпари.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама