НОВИНИ


НС реши: Изцяло машинно гласуване за секции с над 300 избиратели. Българите в чужбина с изборен район

4 2982 29.04.2021
НС реши: Изцяло машинно гласуване за секции с над 300 избиратели. Българите в чужбина с изборен район

В избирателните секции в страната с най-малко 300 избиратели ще се гласува само с машини. Изключение ще има само при непредвидени външни обстоятелства, когато машинното гласуване се окаже невъзможно и се наложи преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.


Промените в Изборния кодекс бяха окончателно приети днес с гласовете на "Има такъв народ", БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Те ще важат и за предсрочни парламентарни избори.

 

С хартиени бюлетини ще се гласува само в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

 

Българите в чужбина ще имат свой изборен район. Това означава, че ще могат да издигат кандидати за депутати, както и да гласуват преференциално за своите фаворити в партийните листи. Такава промяна беше направена в Изборния кодекс по предложение на "Има такъв народ". Депутатите одобриха законова поправка, с която беше въведен 32-и многомандатен изборен район извън страната. Също така парламентът задължи Централната избирателна комисия (ЦИК) да определи броя на многомандатните райони, включително този в чужбина, чрез методика, която предстои също да бъде одобрена. Район "Чужбина" няма да разполага със своя районна избирателна комисия, защото ролята на такава ще се изпълнява от ЦИК.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама