НОВИНИ


Тошко Йорданов: Сега ще се види кой е за мажоритарен избор

19 4455 29.04.2021
Тошко Йорданов: Сега ще се види кой е за мажоритарен избор
Тошко Йорданов и Филип Станев

„Сега ще се види истината. Сега българският народ ще види кой кой е за мажоритарен избор“. Това каза в парламента зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов. В момента текат дебатите за предложението на ИТН следващите редовни парламентарни избори да се проведат по мажоритарната система в два тура.


От ГЕРБ започнаха да се надпреварват, за да лансират идеята си, да се махне думата „редовни“.  От ИТН реагираха: „ГЕРБ много добре знаете, че това не може да се случи, защото това не може да стане, заради нуждата от ново национално преброяване и райониране. „ ГЕРБ се заиграват, саботирайки идеята на ИТН.  Искате да ни поставите политически капан. Еми, няма да ви се получи. Г-н Главчев вие шиканирате, а не ние“, обясни Филип Станев от ИТН.

 

Крум Зарков от БСП също взе думата: „Да погледнем това, които ни се предлага. БСП е привърженик на пропорционалната система и смятаме, че  мажоритарната не е подходяща за България. Към ГЕРБ - вие отправихте обвинения, че някой осъществява преврат. Питам ви, когато казвате да падне  думата „редовни“, това не е ли взривяване на изборната система, защото знаете,  че това не е възможно да се случи. Това е срамота, надиграване, саботаж. България е в криза и тя се решава с честни избори. Ако искате да прикриете проваленото си управление, това не е достойно.  

 

Гласуването също  скара депутатите. От ГЕРБ настояха първо да се гласува тяхното  предложение. Хамид Хамид от ДПС предложи този текст изобщо да не се гласува, защото предложението е направено между първо и второ четене и е включено в заключителните разпоредби на закона. Татяна Дончева като председател на заседанието отложи гласуването, но това предизвика нова вълна на недоволство. Поискана беше почивка от 10 минути.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама