НОВИНИ


От 220 млн евро "Цанков камък" скочил на 440, незнайно защо

7 5610 28.03.2010
От 220 млн евро "Цанков камък" скочил на 440, незнайно защо
Стоян Мавродиев

90 млн евро били платени само за консултанти по проекта АЕЦ "Белене", коментира икономистът.



Комисията прегледа над 40 000 стр. документи, а докладът е пълно обобщение на пъзела как парите на българските данъкоплатци са изтичали в пясъка и как милиарди левове от нашите пари са били харчени безогледно
, обяви в предаването "На четири очи" по НТВ депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев, който оглавява комисията "Анти Станишев". Целта на комисията не била да стават откриватели, те работили на базата на документи и сигнали от различни институции, неправителствени организации и медии. Това, че много от фактите са познати, не омаловажавало доклада. Безстопанственост и пълно нехайство по отношение на парите и нулева положителна стойност по отношение на живота на българските граждани били установени от тези документи.

Говореното на социалистите и по АЕЦ "Белене" и въобще е все в бъдеще време
- нито има открити работни места, нито положителен ефект, има гола поляна, заровени милиарди и облагодетелствани кръгове около управляващите. Над 90 млн евро били платени само за консултанти по проекта. В центъра на проектната площадка има само един гьол, продължи той.

Цифрите и за "Цанков камък" говорят сами за себе си, независимо че може да е изпълнено по последните инженерни правила, каза Мавродиев. Проектът още в края на 80-те години бил замразен, защото тогавашните управляващи решили, че не е достатъчно целесъобразен и полезен. Кабинетът на НДСВ и ДПС решава да го продължи през 2004 г. и го оценяват на около 120-140 млн евро, но се подписва договор за около 220 млн., но междувременно са похарчени 440 млн. В рамките на тези пари изпълнителите получават около 60 млн евро като инфлационна добавка, затова, че е забавен, а то е по-тяхна вина, разказа още той.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама