НОВИНИ


Манолова иска премахване на лимитите на НЗОК за дейността на болниците

10 3185 01.05.2021
Манолова иска премахване на лимитите на НЗОК за дейността на болниците
Мая Манолова БГНЕС

Мая Манолова настоява за премахване на лимитите на НЗОК за дейността на лечебните заведения. Председателят на ПГ ”Изправи се! Мутри вън!” е внесла предложение за промени в Закона за здравното осигуряване, с които това да се постигне.


Законопроектът премахва всички текстове от Закона за здравното осигуряване, с които Здравната каса разпределя дейността по квоти между лечебните заведения и отказва плащане, ако се надвишат лимитите.

 

Отменя се и забраната за преструктуриране на болниците и въвеждането на нови дейности в тях.

ВАС отмени лимитите за болниците

 

В мотивите си Манолова посочва, че заради въпросната забрана лечебните заведения не могат да разкриват нови структури, с които да посрещнат нарасналите нужди от лечение на болни с коронавирус. Касата пък не можеше да сключи договори за заплащането на тази дейност. По този начин се е стигнало до ситуацията, че повече от половината болнични легла са незаети, а същевременно се отказва хоспитализация на болни в критично състояние.

 

Манолова подчертава, че по тази причина десетки болници водят съдебни дела срещу НЗОК за неплатена надлимитна дейност и напомня, че в няколко свои решения Върховният касационен съд е обявил налагането на лимити на лечебните заведения за незаконно и противоречащо на Конституцията.

 

Тя е категорична, че трябва да се действа незабавно предвид рекордните нива на смъртност у нас.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама