ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 29 март

0 3490 28.03.2010
Понеделнишката преса на 29 март

Вестниците пишат за това, че разпнат ли Първанов, ще го направят светец; че ни лъжат с агнешкото за Великден.



Първанов за импийчмънта: Това е единствената антикризисна мярка, обединяваща четворната коалиция, съобщава Дневник.

"Този материал се очертава като единствената възможна антикризисна мярка, като единствения документ, който обединява четворната коалиция и нейните лидери - Борисов, Костов, Сидеров и Янев" - така президентът Георги Първанов коментира в Петрич мотивите за искането за т.нар. импийчмънт. Първанов каза в отговор на въпрос, че отдавна е запознат с мотивите, но ще ги коментира тогава, когато те бъдат дебатирани в парламента, когато бъдат обусловени в изказванията на депутатите, предаде БТА. Попитан как тълкува дистанцията, която пази министър-председателят Бойко Борисов по темата за импийчмънт, президентът каза: "Вие вярвате ли?". В същото време Първанов нападна кабинета и заяви, че в момента правителството е абдикирало от подготовката на антикризисните мерки,. Добави, че държавата е загубила осем месеца, които са фатални за бизнеса и населението.

Разпнат ли Първанов, ще го направят светец, казва в интервю за 24 часа Л. Корнезов.

- Г-н Корнезов, вие сте юрист и бивш конституционен съдия. Състоятелни ли са мотивите за импийчмънт на президента?

- Крайно несъстоятелни, не видях юридически аргументи, а политически. Вносителите всъщност заявяват несъгласие и недоверие към държавния глава, но тези мотиви не могат да послужат за прекратяване на мандата на президента.
- Познавате практиката в КС, смятате ли, че колегите ви ще намерят основание да свалят президента?
- Досега не е имало искане за импийчмънт в българската история и затова няма практика. Но съм уверен в професионализма и високия морал на нашите конституционни съдии и мога да ви уверя, че ще бъде отхвърлено от КС.
- Вече се появиха изчисления, че КС е пропрезидентски настроен и затова искането няма да мине.
- Задавате ми политически въпрос. КС се излъчва от три квоти, но щом станеш конституционен съдия, снемаш политическата си мантия и забравяш кой те е избирал или назначавал. Затова и мандатът им е 9 г. В САЩ всички върховни съдии се назначават от президента, но никой не е казал, че са хора на президента. Експрезидентът Желю Желев дори ги нарече "смешни". И вносителите знаят, че няма конституционен съд в Европа, който да прекрати мандат по тези обвинения. Дори бивши колеги от КС, които са идейни противници на Първанов, се казаха, че мотивите са несериозни.
- Защо да са несериозни, не намирате ли, че има нарушение на чл. 32, който защитава личния живот на гражданите, в случая на министър Дянков?
- Президентът може да бъде отстранен по две основания - за държавна измяна и за нарушение на коституцията. Но то трябва да е безспорно, грубо и фрапантно.В мотивите наблягат, че срещата между президента и вицепремиера е била лична и е нарушена неприкосновеността на Дянков, което е нарушение на чл. 32. Този член пази личния, семейния, интимния живот на гражданина. Но публичните личности не могат да бъдат защитавани от текст за личния живот. И аз, като влизам в парламента, ме снимат и записват, без да ме питат, но това е част от обективността. Президентът е приел Дянков в залата, където приема държавни глави, там е имало съветници, така че срещата не е била лична. Тя става по настояване на премиера - значи две институции се договарят за нея, как да е лична? Дори премиерът каза, че го е пратил с "бяло знаме". На лична среща с бяло знаме ли се ходи? Защо била записвана - ами такава е практиката.

Цачева нареди извънреден брой на Държавен вестник за анулиране на поправката в закона за наркотиците, четем в Дневник.


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разпореди издаването на извънреден брой на Държавен вестник, в който ще бъде анулирана поправката в закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, за която не е издаден президентски указ. Това съобщи пресцентърът на парламента. Главният секретар на президента - Красимир Стоянов, изпрати вчера писмо до Цачева, в което я попита как така е дописан законът, след като е издаден президентският указ за обнародването на измененията. С приетата от парламента поправка в закона, за която Първанов е издал указ, се забранява "всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва име и/или изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество". В новия текст, обнародван в Държавен вестник, без да е издаден президентски указ, забраната е само за назоваване на описаните в закона наркотични вещества. "Важно е да се разбере дали промяната е от технически характер, или отразява определени бизнес интереси", пише Стоянов.

Финансова криза е пряк път към гръцки сценарий,разсъждава в 24 часа Муравей Радев.


Свидетели сме на безпрецедентно явление. Днес всеки предлага мерки за изход от дълбоката криза, обхванала държавата. Политически партии, синдикати, работодатели, правителствени и неправителствени организации, експерти... Уникално разнообразие от идеи и предложения. Публично обсъждани. Най-често мненията са поляризирани. От “осанна” до “разпни го”. Според гледната точка и интересите на отделните участници. Това - добре. Колкото повече мнения и оценки се чуят, толкова по-добре. Полезни са и консултациите на правителството в различни формати с дискутиращите. Добре, но дотук! Правителството носи цялата отговорност за тежките и болезнени мерки, които предстоят и за резултатите от тях. И да не се надява на пълен консенсус по тях, защото няма да го получи. Негово е задължението и отговорността да оцени и подбере подходящия за ситуацията пакет от мерки и незабавно да го приложи. Казвам това, защото нещо подобно преживях като финансов министър през 1997 г.. Спомняте си банкрута на банковата система, огромните дефицити, хиперинфлацията от 240%, която стопяваше доходите за броени часове, отрицателния ръст на брутния вътрешен продукт на минус 7% и т. н. И тежките, болезнени реформи и мерки, които правителството приложи без колебание и без особен консенсус. За да се справят успешно с днешната криза, управляващите трябва да си дадат сметка за някои нейни характерни особености. Първо,от два месеца България е на дъното на кризата. Не сме започнали да излизаме от нея - напротив, негативните й последици се чувстват все по-остро.На въпроса, колко време ще стоим на дъното, бих отговорил: зависи от Европа и от нашето правителство.Ако Европа тръгне нагоре и регистрира устойчив икономически растеж, 3 до 6 месеца след нея, ще дръпнем и ние. От действията на правителството пък, зазиси с каква скорост и колко по-безболезнено ще излезем от кризата.

Дават на концесия част от летище София, пише Новинар.

Част от летище София ще бъде дадено на концесия. Това обяви вчера министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в предаването “Неделя 150″ на БНР. Той обясни, че от ведомството подготвят много ускорена концесия на голяма част от транспортните обекти. Сред тях са и летищата в Пловдив, Стара Загора и Русе, както и пристанищата в Бургас и Варна. Процедурите ще стартират до месец или два. Възможно е някои от тези обекти да се концесионират още до края на годината, въпреки че процедурите са много дълги и тежки, заяви Цветков.

Лъжат ни с агнешкото за Великден, съобщава Новинар.

Търговците започват усилено да прилагат различни хватки, за да ни излъжат с качеството на агнешкото месо преди великденските празници. Има два основни капана, които могат да ви спретнат, за да останете недоволни на празничната трапеза. Първият е нарочното слагане на еднакви цени на вносното и българското агнешко. Така купувачът трудно може да се ориентира кое месо е прелетяло хиляди километри, за да кацне замразено в страната ни. Вторият трик е известен сред продавачите на маркови дрехи. Облеклата на промоция се изсипват в кашон. Вътре обаче има 20% оригинални и 80% облекла менте. Каквото си хванеш в кашона, това е. Същият принцип прилагат някои търговци на месо. Те объркват 50 вносни и 5 родни агнета и ги предлагат като един вид. Преди няколко месеца в България е било внесено старо замразено агнешко от Нова Зеландия и Австралия и сега ще бъде пуснато по магазините, обясни председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов. Родната агнешка мръвка е в пъти по-добра като вкусови качества от вносната, твърдят специалистите. Синапов дава съвет как да разпознаем българското месо от вносното. Когато агнето е цяло, можете да се ориентирате по-лесно. Нашите агнета са по-късни с добре оформени крака. Месото им е бяло и някъде розовее. Вносните агнета са по-слаби и месото им синее, обяснява Синапов. Ако животното е разфасовано, можем да се ориентираме по цвета му, добавя специалистът. Цените на родното агне варират около 4-5 лева за килограм живо тегло, а месото в търговските магазини трябва да бъде максимум 12 лв. за килограм.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама