НОВИНИ


Радев кани парламентарните партии за новия състав на ЦИК

11 2980 04.05.2021
Радев кани парламентарните партии за новия състав на ЦИК

Утре президентът Румен Радев изслуша предложенията на парламентарно представителните формации и коалиции за състава на ЦИК. Ще бъде връчен и третият мандат за съставяне на правителство. Той ще отиде в БСП като според заявката на левицата се очаква да бъде върнат още в същия миг.


Държавният глава е утвърдил правилата за консултациите за назначаването на новата изборна комисия. На консултациите ще се определи и ръководството на ЦИК. Всяка политическа сила има право на представител в него. 

 

Това се случва след последните промени в ИК, направени от 45-тото Народно събрание. Според тях съставът на ЦИК трябва да бъде сменен, а назначаването им става по нова процедура. В новия състав на ЦИК място ще намерят само кандидати, предложени от парламентарно представените партии и коалиции в 45-ия парламент.

 

Разпределението на местата в ЦИК ще се случи при запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. По метода за изчисление на най-голям остатък на ГЕРБ-СДС се полагат 4 места, "Има такъв народ" и БСП са с по 3-ма представители, ДПС и "Демократична България" - с двама, а "Изправи се!Мутри вън!" имат право на един член на ЦИК.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама