НОВИНИ


Гешев се жалва на цяла Европа заради плана за закриване на спецпрокуратурата

17 3644 07.05.2021
Гешев се жалва на цяла Европа заради плана за закриване на спецпрокуратурата
Иван Гешев БГНЕС

Закриване на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса й към Върховенството на правото в Европейския съюз. Това пише ръководството на българската прокуратура до председателите на Еврокомисията и Европарламента, до Групата на държавите, борещи се срещу корупцията и до Венецианската комисия.


В писмото си държавното обвинение се оплаква от "оказвания безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-то Народно събрание на Република България, изразяващ се в предложени законодателни изменения, целящи закриването на органите на специализираното правосъдие".

 

Припомняме, че миналата седмица парламентарната правна комисия подкрепи на първо четене предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съдилища и спецпрокуратурата. И макар да е сигурно, че този парламент няма да може да приеме окончателно законопроекта, главният прокурор Иван Гешев и прокурори незабавно организираха мълчаливо бдение за защита на спецправосъдието. Още тогава стана ясно, че ще се предприемат действия срещу намерението за закриването му.

 

С друго писмо, изпратено до председателя на 45-то Народно събрание Ива Митева и до председателя на Комисията по правни въпроси Радостин Василев, прокуратурата припомня за становището си по законопроектите за специализираното правосъдие.

 

"Предвидените изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс не са нито правно аргументирани, нито са в интерес на българските граждани. Същите не държат сметка за неминуемо произтичащите от закриването на специализираните съд и прокуратура отрицателни последици“, се казва в писмото.

 

Според държавното обвинение разглеждането на законовите поправки става в противоречие с принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност.

 

"Работи се в условията на необяснима "внезапност", без дължимите обществени консултации с гражданите и юридическите лица, без каквото и да било обсъждане с професионалната гилдия и научната общност", посочват от прокуратурата.

 

В писмата и до европейските институции и до българския парламент се отбелязва, че те представляват позиция и на цялата професионална общност. Такива становища са приети и от прокурорите от всички апелативни райони, от Асоциацията на прокурорите в България, от Камарата на следователите в България и от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, подчертават от ръководството на прокуратурата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама