НОВИНИ


Скок на петрола след кибератака срещу ключов тръбопровод в САЩ

5 3164 10.05.2021
Скок на петрола след кибератака срещу ключов тръбопровод в САЩ
БГНЕС

Скок на горивото се очаква до часове заради кибератака в САЩ срещу най-големия тръбопровод в страната. Американското правителство обяви извънредно положение заради киберпрестъплението.


Нападателите са кодирали компютърните системи, с което са блокирали работата на тръбопровода. Искането им е огромен откуп.

 

Според някои информации кибератаката е извършена от престъпна банда, наречена DarkSide.

 

Хакерите, стоящи зад кибератаката срещу най-голямата американска тръбопроводна компания Colonial Pipeline, може да са свързани с Русия, съобщи пък CNN, позовавайки се на източници сред бивши служители на американската администрация, работили в областта на киберсигурността.

 

В същото време агенция "Блумбърг" отбелязва, че DarkSide, организирана миналото лято, може да е свързана както с Русия, така и със страни от Източна Европа. На свой ред американската телевизия NBC посочва, че атаката била извършена в рамките на "престъпна схема" и не била инициирана от руските власти.

 

По атакувания тръбопровод на ден се транспортират около 2,5 милиона барела горива от Тексас до Източното крайбрежие. От атаката са засегнати около 50 милиона потребители.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама