НОВИНИ


Бивш и служебен финансов министър спорят за актуализацията на бюджета

7 3673 12.05.2021
Бивш и служебен финансов министър спорят за актуализацията на бюджета
Кирил Ананиев и Асен Василев

Бившият финансов министър Кирил Ананиев влезе в спор с наследника си в служебното правителство Асен Василев. Словесната схватка пред репортерите при предаването на властта беше по повод актуализацията на бюджета. Василев заяви, че би направил малка актуализация в името на това да се подсигурят и за следващите няколко месеца парите за противоепидемичните мерки.


От думите му стана ясно още, че всички плащания, свързани с противоепидемичните мерки, са осигурени с пари от бюджета до края на май. „Ако искаме след това да продължат, трябва да се лишим от предвидени вече разходи по други пера, или да повишим събираемостта на данъците“, обяви служебният министър на финансите. Твърденията на кабинета „Борисов“ бяха, че мерките са осигурени до края на юни.

 

Василев уточни, че след края на май са осигурени парите за медиците, работещи на първа линия.

 

От своя страна Ананиев обясни, че всички плащания, свързани с пандемията, са осигурени до края на май, а актуализация на бюджета не е предложена, защото това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет и освен това не се правела за 3 дни, а е дълъг процес. Според Василев могло да се предвиди, че при темпа на ваксинация кризата няма да отмине през пролетта и е можело да се подготви актуализация, но явно сега служебният кабинет ще трябва да търси вътрешни резерви.

 

Иначе бившият вече министър на финансите увери, че оставя на наследника на поста добре изпълняващ се бюджет, който в края на април все още е на излишък Той не пропесна да упрекне президента Румен Радев, че е обявил едва ли не, че държавата е във финансова криза и увери, че това не било така като посочи конкретни данни за приходите, състоянието на фискалния резерв и поетия до момента дълг.  

 

Ананиев посочи още, че служебният кабинет трябва да одобри разходите за предстоящите избори най-късно 55 дни преди тях, което означава, че срокът е в понеделник. Той допълни, че е пратил писма до всички ведомства със срок до 13 май да си заявят исканията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама