НОВИНИ


За добре дошъл: Първи сигнал до земеделския министър за политическия чадър над приближените на властта

7 4687 12.05.2021
За добре дошъл: Първи сигнал до земеделския министър за политическия чадър над приближените на властта
Мая Манолова Facebook

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ поведе протеста за норките към Министерство на земеделието. „Посрещнахме министъра на земеделието с първия сигнал - за корупцията и политическия чадър над приближените на властта в земеделието“, написа тя в страницата си във Фейсбук.


„Тука просто трябва да бъде направена проверка и фирмата, която е собственик на фермата за норки, която се ползва с политически протекции…просто тя трябва да си получи съответните проверки и съответните актове. Това трябва да бъде затворено“, категорична бе Манолова, а съпартиецът й Арман Бабикян допълни: „Всички от Стара Загора знаят за какво става въпрос“.

 

По време на срещата със служебния министър на земеделието Христо Бозуков, Петя Алтимирска, председател на сдружение "КАЖИ", която е един от организаторите на протеста, заяви, че трябва да бъде извършена проверка във фермата, тъй като тя не отговаря на здравните изисквания и хуманно отношение към животните. Тя допълни, че са подавали сигнали до всички компетентни органи за фермата. "Тази ферма не трябва да съществува", категорична бе Алтимирска.  

 

Природозащитниците връчиха папка с документи във връзка с дейността на фермата. Мая Манолова, която бе сред протестиращите и присъстваше на срещата, заяви, че трябва незабавна проверка. 

 

От своя страна министър Бозуков се ангажира да назначи проверка по случая още до края на седмицата.

 

По-рано протестиращите внесоха подписка в Министерски съвет и заявиха, че очакват от новото служебно правителство да спре дейността на фермата за норки.

 

Организатори на акцията са Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и Сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“.

 

Темата беше засегната неколкократно през последните дни на заседанията на временната комисия за ревизия на управлението.

 

На изслушване пред комисията беше представен сигнал, отчитащ детайлите, нарушенията, нередностите и проблемите около фермата за норки на „Градус“ през последните пет години.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама